Vetítés, beszélgetés

2023.12.10. 11:30

A közmunkások mély filozófiája

Két budapesti vetítés után elérkezett a Kortárs Művészeti Intézetbe is kedden az A Herner Ferike faterja című film „roadshowja”, amely a következő napokban ismét Budapesten, majd Veszprémben folytatódik. A film vetítése után Kurucz Gergely beszélgetett a film rendezőjével, Kovács Gábor Attilával.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A filmalkotás szüzséje a következő: Valahol Magyarországon egy kis faluban három közmunkás évről-évre ugyanazt az árkot ássa, közben napról-napra ugyanarról beszélgetnek.

Az egyikük, Béla megtudja, hogy a tv híradó mutatta egy régi osztálytársukat, Herner Ferikét, akinek az apja volt a falu rendőre gyerekkorukban. Béla felidézi, ahogyan annak idején egy kettőjük közötti gyerekes konfliktus hogyan nőtt nagyra, és miközben egyre több részletre emlékszik vissza, kapiskálni kezdi, hogy az emberi sorsok generációról-generációra ismétlődnek, és ugyanannyira állandóak, mint az előttük húzódó, folyton ugyanolyan árok. A komikus és időnként fájdalmasan elgondolkoztató történet két idősík bemutatásán keresztül keres válaszokat az egyéntől az egész világig kiterjedő kérdésekre: Isten kezében vagyunk-e, vagy Isten bennünk van és ezáltal magunk alakíthatjuk a sorsunkat?

A mozgóképes alkotás Háy János, a népszerű magyar író drámájából, a Ferencvárosi Pinceszínház előadása alapján filmre adaptálva, a darab rendezője, Börcsök Enikő emlékére készült.

 

A vetítés után a rendező, forgatókönyvíró, Kovács Gábor Attila egy félórás beszélgetésben idézte fel a filmkészítés időszakát a hasonló alkalmakhoz képest jelentős számú érdeklődő előtt. Kurucz Gergő magyartanárral közösen igyekeztek megfejteni, vajon Háy János abszolút mozgóképre kívánkozó világát miért nem próbálta eddig vászonra vinni. Kiderült, hogy a kezdeményezés Soós Péternek, a Pinceszínház akkori igazgatójának köszönhető, aki a tragikusan fiatalon elhunyt Börcsök Enikő 2021-es halálát követően egy pályázati lehetőséget kihasználva felkérte, vigye filmre a jelentősen nagy szériát futott, sikeres előadást, de ne a konvenciózus módon, hanem egy kifejezetten filmes eszközökkel apellálva rögzítse azt. Ezt a filmet kellett leforgatniuk mozis léptékkel vizsgálva aprópénznyi költségvetésből, ráadásul nevetségesen rövid idő alatt, összesen hét forgatási nap alatt egynapnyi próbával. Ez nem lett volna lehetséges, ha a színészek (Kaszás Gergő, Borbiczki Ferenc, Lázár Balázs, Juhász Réka, Buza Tímea, Molnár Csaba, Jánosi Ferenc, Tallián Mariann, Majoros Levente, Klemanovits Milán) nem olyan elképesztően koncentráltan dolgoznak. A beszélgetésben szó esett a filmes megvalósításban alkalmazott formanyelvről, hogy mennyire okozott nehézséget a színészeknek, hogy egy már berögzült szövegkönyv rövidített, átdolgozott változatát kellett színpadi és filmes módszerekkel megvalósítaniuk. Természetesen elemezték is a darab és film üzenetét, az egyszerű ember kiszolgáltatottságát, gondolataik filozófiai mélységét.

December gazdag a filmvetítésekben, legközelebb a KineDok Szabad szemmel dokumentumfilm sorozatában vetítik december 12-én, kedden 17 órakor az Atonális ragyogás (Atonal glow) című grúz filmet, amely egy olyan tízéves gyermek életét mutatja be, akinek különleges tehetsége van a zongorázáshoz. Az alkotás leginkább arra fókuszál, hogy hogyan viszonyul a környezete egy ilyen fiatal tehetséges ifjúhoz. Hogyan próbálják értelmezni ezt az adottságot: némelyek büszkék rá, csodálják, míg mások a hírnévben rejlő lehetőséget látják. A tízéves Cotne Zedginidzet anyai nagyanyja, Nina neveli, aki a zenetanára is egyben. A rendező, Alexander Koridze rámutat arra, hogy akár családon belül is, milyen különböző visszajelzéseket kap a kisfiú, hiszen míg nagyanyja nagy türelemmel segíti őt, addig apja azon dolgozik, hogy Cotne angol nyelven is képes legyen megértetni magát, ha nemzetközi terepre kerülne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában