Tárlat

2023.09.29. 09:00

Akvarellek, fotogramok, installációk

Szeptember 29-én, pénteken 18 órakor mutatkozik be Chilf Mária A minták kötnek című kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Chilf Mária (1966, Marosvásárhely) a kortárs magyar képzőművészet egyik meghatározó alakja; 1995-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő, valamint intermédia szakán. Az MKE Festő Tanszékén 2004-től-2007-ig doktoranduszként Maurer Dóra tanársegédje volt, majd 2016-tól adjunktus, 2022-től egyetemi docens. 

Chilf Mária életművében nem csak a képépítés, a kompozíció formai kibontása, de a jelentésrétegek, a szimbólumhasználat terén is gazdag variációkban tetten érhető minták és a hozzájuk kapcsolódó vizsgálódásaink, kérdésfelvetéseink képezik e kiállítás koncepcionális alapját, rendezőelvét. Hogyan határozzák meg identitásunkat, szabnak keretet út- és egyensúlykereséseinknek a mintáink? A generációk életét meghatározó családi mintáink, az oktatás vagy a munka világában érvényesülő minták, de akár a nemiség, a származás, a társadalom vagy a történelem szabta mintáink hogyan, s miben köthetnek bennünket? 

Az ICA-D termeiben három szekcióba szerveződő válogatás noha elsősorban Chilf Mária utóbbi években készült akvarelljeire helyezi a fókuszt (melyek többsége esetében az akvarell és a fotókivágás technikáinak érett szintézisével találkozunk), ám a kétezres évek meghatározó műciklusait is felvonultatja, s a művész korai munkáiból – akvarellek, fotogramok, installációk – is válogatva nyújt a térség közönsége számára hiánypótlónak tekinthető, mediálisan is sokrétű áttekintést. A nagyszabású bemutató keretén belül először szerepel kiállításon a művész új, kifejezetten a dunaújvárosi közönségnek dedikált munkája is. 

A kiállítást Tatai Erzsébet művészettörténész ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe. A tárlat november 10-ig lesz látogatható a KMI-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában