Régmúlt, múlt és jelen

2023.06.22. 07:00

Három helyszínen zajlik a Múzeumok éjszakája

A Múzeumok éjszakája egy külföldi mintán alapuló magyarországi kulturális rendezvény, amit először 2002-ben rendeztek meg. 2003 óta az eseményt jellemzően Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon tartják. Idén június 24-én Magyarország múzeumainak kapui kitárulnak, több mint 400 intézmény közel 2000 programja zajlik majd egyetlen éjszaka alatt. Dunaújvárosban három helyszínen várják az érdeklődőket.

Balla Tibor

Fotó: Szabóne Zsedrovits Enikő

Kőtári éjszaka 

Az Intercisa Múzeum is csatlakozott a Múzeumok éjszakája című országos rendezvényhez. A római kőtár és romkertben, valamint a római kori fürdőben (római városrész, a víztorony mellett) június 24-én, szombaton 17–23 óra között várják az érdeklődőket. Programok: 17–20 óra között kézművesprogramok, római játékok, beöltözés római kori ruhába, fegyverzetbe gyerekeknek és szülőknek. Dr. Keszi Tamás régész szakvezetésével 18.30–19.30-ig a római kőtárban a szabadtéri lapidárium, a katonai tábor feltárt objektumait és a római kori fürdőt mutatják be. 20–21 óráig ókori piknik a diófa alatt, majd 21 és 22 óra között Buza Andrea régész előadása – Khárón ladikján – temetkezési szokások a római korban. 22 órakor kezdődik dr. Keszi Tamás régész előadása Mióta háborúzunk? címmel. A programváltoztatás jogát fenntartják. Eső esetén a rendezvény elmarad. A rendezvény ingyenes.

Fotó: Szabóne Zsedrovits Enikő

Bestiárium a KMI-ben

Átfogó, egyéni kiállítás Bestiárium címmel nyílik Páhi-Fekete Noémi képzőművész átfogó egyéni kiállítása június 24- én 18 órakor a Kortárs Művészeti Intézetben a Múzeumok éjszakáján. Páhi-Fekete Noémi régiónk művészeti, kulturális életének figyelemre méltó alakja. Megnyitja: Kiss Tibor Noé író. A belépés díjtalan. A kiállítás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Interaktív kalandjáték a vidámpark területén 

A Dunaújváros mesél lokálpatrióta blog is csatlakozott a Múzeumok éjszakája sorozatához egy elemlámpás interaktív kalandjátékkal. Az érdeklődőket szombaton este 6 órától éjfélig várják az egykori vidámparkba, de nem csak ezért lesz érdemes velük tartani. A játéksorozat soron következő eseményén könyvbemutatóval, vetítéssel, zenével, játékokkal, és előadással várják a vendégeket, kicsiket és nagyokat egyaránt. A tervezett program: 18-tól 24 óráig Legyen tiéd Dunaújváros – társasjáték; 18-tól 20 óráig Lapozó – helytörténeti mini könyvtár; 18 és 19 óra között várostörténeti kvízjátékok, gyerekeknek kockakirakó; 19-től 20.30-ig Filmvetítés, 20.30 és 22 között Éberhardt Sándor: Volt egyszer egy fonoda – könyvbemutató; 22-től 23-ig Volt egyszer egy vidámpark címmel Hodik Mónika történész előadása; 23-tól 24-ig A város és alkotója címmel Végh Árpád előadása Weiner Tiborról (felvételről) majd a Dalai Dávid zenekar koncertfelvétele. Belépés és a programon való részvétel ingyenes. Esőnap nincs, a változás jogát fenntartják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában