Könyvajánló

2023.05.16. 09:00

Zsigerből, ádáz eleganciával

A könyvkiadók közelmúltban megjelent újdonságaiból, illetve független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás kötetekből ajánlunk olvasnivalót.

Jakab Klára

Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők 

A női test és más összetevők novelláskötet Carmen Maria Machado irodalmi diadalmenete, amelynek során látványosan lerombolja az önkényesen felhúzott falakat a pszichológiai realizmus és a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között. Sokszor szürreális és provokatív könyvében e műfajok felhasználásával elképesztő narratívákat alkot, amelyek bemutatják a nők mindennapi életét és azokat a külső erőket, amik hatással vannak a testükre. A kötetet megjelenése után díjesővel honorálták: elnyerte a Shirley Jackson- és Lambda-díjat, valamint a Brooklyni Közkönyvtár irodalmi díját és az Amerikai Könyvkritikusok John Leonard-díját, ezenkívül jelölték a nemzeti könyvdíjra, valamint a PEN/Robert W. Bingham-, Dylan Thomas- és World Fantasy-díjakra is.

Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan az egész emberiséggel végez. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. A kötet novelláinál eredetibb hangvételű, izgalmasabb és felkavaróbb történetekkel rég találkozhatott az olvasó.

 „Machado lenyűgözően használ egy életszerű, kísérleti jellegű nagyítót arra, hogy bemutassa az érvényesülésért küzdő nőket.” – írja The New Yorker kritikája.

„Nyers, eredeti és vad novelláskötet. Tele van furcsa mítoszokkal, amelyeknek sikerül megragadniuk a nőkkel kapcsolatos ismerős és kimondatlan igazságokat úgy, ahogy erre a közvetlenebb vagy realistább írások nem képesek.” – fogalmaz a NPR.org portál.

„A kötet becses kincs: a lehetetlen határát súroló tehetség példája, amely a jelenről is tartalmaz valami zavarba ejtően fontosat… Machado mestere a kiélezett udvariassági szabályoknak, a szexuális diverzitás műfajának és a valóság állítólagos szabályainak, és így alkotja meg az alternatív lehetőségeket… Machado megmutatja, milyen eredeti, büszke és vidám dolog az, amikor valaki zsigerből ír.” – zengi a Los Angeles Times cikke.

„A könyv tele van fantasztikus megállapításokkal, amelyek igaznak tűnnek, mert a heves szexuális vágy, a test változékonysága és a nemiség valósága azzá teszik őket… Ezek a különlegesen feltálalt, megrázó történetek sokáig fogják kísérteni az olvasót.” – olvasható a San Francisco Chronicle cikkében.

„Machado természetfeletti eleganciával, lebilincselő popkulturális érzékkel, valamint bensőséges és könyörtelen stílussal ragadja meg az olvasó torkát, és belemélyeszti tökéletesen polírozott körmeit. Úgy fedezi fel a nőiséget, hogy furcsa és kísérteties módon rég elvesztett barátainknak érezzük azokat a nőket, akik elpárolognak vagy telepatikusan hallják a pornósztárok gondolatait.” – írja a Harper’s Bazaar ajánlója. 

„Machado bemutatkozó kötete nyolc történetet tartalmaz, amelyek megmutatják, hogy a szerző milyen otthonosan mozog a képzelet bizarr, varázslatos és ijesztő mélységeiben… A történetek csöpögnek a szextől és a vágytól, és sajátságosan mutatják be a testi szükségletek és az érzelmek elválaszthatatlan egységét, ezért a legképtelenebb képeket is furcsán ismerősnek érezzük. Ráadásul Machado ádáz eleganciával ír: humorosan és ötletesen játszik a formával és az elvárással, és mindig kimondja, amit gondol… Különleges és maróan ötletes könyv.” olvasható a Kirkus Reviews magazinban. 

(Forrás: Agave)

Még több könyvajánló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában