Csoki és pattogatott kukorica

2023.05.27. 07:00

Néztek mint a moziban a rácalmási könyvtárban

Különleges eseményre invitálta a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár a könyvek és a filmek szerelmeseit. A Könyv-tár; Film-tár elnevezésű programsorozatuk keretében olyan filmeket vetítenek, amelyek forgatókönyvének egy könyv adja az alapját. Május 25-én a Csokoládé című alkotást nézhették meg az érdeklődök.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A filmklubok műfaja egy ideje már eltűnt a közművelődési helyszínekről. Ezért figyelemre méltó Schmidt-Czetli Ágnes könyvtárvezető és Gulácsi Zoltán művelődésszervező kezdeményezése Rácalmáson, hogy filmvetítésre invitálják a könyvtárba a lakosságot. Hiszen adott volt a remekül működő könyvtár Rácalmáson, amelynek már van egy szépszámú közönsége, miért ne próbálhatnák meg a kettőt összekötni. De ők nem az NFI égisze alatt működő KönyvtárMozi kínálta archívumból képzelték el a mozi műsort. Sokkal inkább a könyvek szerelmeseinek mozgóképes könyvadaptációkat kínálnak egy filmklub kereteibe foglalva. Az esemény annyiban több, mint egy sima mozizás, hogy előtte a könyves, illetve filmes vonatkozásairól kap egy összefoglalót a közönség, utána pedig megbeszélhetik közösen a tapasztaltakat. Az igazi moziélményhez pattogatott kukorica és üdítő jár. 

Ebben az évben eredetileg hat alkalmat terveztek, lényegében minden második hónapra egy-egy vetítés. Azonban jól mutatja a kezdeményezés sikerét, hogy ezentúl már havonta egy vetítésre találkozhatnak a filmklub tagjai. 

Május 25-én Joanne Harris nagy sikerű regénye, a Csokoládé alapján készült mozifilm kockái peregtek a vásznon. Schmidt-Czetli Ágnes könyvtárvezető bevezetésként hasznos információkat osztott meg a film alapjául szolgáló könyvről és a történetről. Gulácsi Zoltán művelődésszervező pedig mindazon érdekességekről beszélt, amit a filmről illik megismerni. 

Így azt is megtudhatta a közönség, hogy az író, Joanne Harris jelentőset alkotott a gasztró és krimi témájú irodalomban. Egyik leghíresebb műve a Csokoládé. Több kiadónál is megjelent a kötet, legutóbb a Librinél. Összesen tizenegy kiadást ért meg eddig.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A film alapján azt gondolhatnánk, hogy egy kötetes regényről van szó, pedig valójában egy tetralógia, vagyis egységes tárgyú, négy önálló részből álló regény. A legújabb része, a közelmúltban, azaz a pandémia idején 2022-ben jelent meg. A film szereplői teljesen egészében visszaadják a regény szereplőit. Sok mindenről szól a mű, így például a gasztronómiai vonal is hangsúlyos. De a romantikus szál mellett, szomorkás és mély lelki témájú. Mindenesetre a kötetben még recepteket is találhatunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában