Jubileumra készülnek a mezőfalviak

2023.02.09. 17:30

A falubeli táncosok gőzerővel próbálnak már a nagy napra

Az idén ünnepli alapításának 65. évét a Mezőfalvi Néptáncegyüttes. A nagy múltú művészeti csoport április 1-jén tartja a jeles évfordulóhoz kapcsolódó bálját, ahol az eltelt évtizedek táncaiból láthatnak ízelítőt a résztvevők. A rendezvényre meghívót kaptak az egyesület korábbi művészeti vezetői is, valamint régi táncosai, társegyüttesek képviselői. Továbbá minden olyan embert szívesen látnak, akinek valamilyen kapcsolata, köze volt a mezőfalvi táncosokhoz.

Horváth László

A Mezőfalvi Néptáncegyüttesben régi táncosok is fellépnek a jubileumi előadáson. Javában próbálnak már a nagy eseményre Fotók: HL

Mezőfalva - Mostani riportunkban az egyik szombati próbán kérdeztük a legidősebb férfitáncost, Marosi Istvánt, miért is ragadt itt évtizedeken keresztül? 

Emelték a hangulatot 2004. augusztus 20-án a sportpályán is

– Eredetileg futballozni jártam az ifibe, de közben nagyon tetszettek a lányok. Végül a kettő közül a lányok mellett döntöttem, és így maradt a tánc, mint örök szerelem. 1970 óta vagyok tagja az együttesnek. A legnagyobb erőt a jó társaság, a barátok, a közösségi összetartozás jelentette, és ez nem múlt el ennyi év után sem. Lehetne mesélni számtalan sztorit, fellépést vagy egyéb eseményt, ami mind kedves emlék számomra, számunkra. Szüleim mezőfalviak voltak, így 14 éves koromtól már táncolhattam. Később a katonaság és a család miatt kisebb-nagyobb szüneteket kellett beiktatni, de teljesen soha nem szűnt meg a tagság. A gyerekek felcseperedését követően Dunaújvárosból tíz éven keresztül jártunk ki a feleségemmel a próbákra. Második családnak is tekinthetjük a társulatot, hiszen az ideivel együtt már 53 éve ropjuk a táncot. Egyszer ugyan már elbúcsúztam, mert az ötvenéves évfordulón szögre akasztottam a csizmát. Akkor komolyan így akartam. Közben nyugdíjas lettem, és rengeteg időm keletkezett. Gondoltam, egy kis mozgás nem árt.

Wünsch László 27 évig irányította a mezőfalvi együttest

Már nem is a fellépések, hanem a társaság, a barátok, a remek hangulat, ami igazán ide köt. Szerintem, amíg mozogni tudok, ez biztosan így lesz – mondta egy sejtelmes kacsintással kísérve Marosi István, a legidősebb táncos a fiúk közül. 

Számos hazai és külföldi fellépésen öregbítették a néptánc hírnevét

A Mezőfalvi Néptáncegyüttes első vezetője Bánáti Béla volt, majd Wünsch László 27 éven át vezette a társaságot. Nevéhez köthetőek az együttes első szakmai sikerei. ­Ebben az időszakban egy ideig az utánpótlás-csoportot ­Feke Judit és Szűcs Gabriella tanította. Ezután Farkas Anikó, Szárszó Lajos, Kisné Németh Anita irányította az együttes művészeti munkáját. 2015-től Czuppon Péter irányítja a mezőfalvi táncosokat mint művészeti vezető. Az együttes fellépései nagy sikert aratnak. 

A baracsi néptáncfesztiválon is felléptek 2017-ben

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában