A vírus miatt csúszott a koncert, de most szerdán mehetünk

2022.05.10. 17:31

A gastroblues jegyében a Colosseum és a Mini

A Gastroblues Fesztivál sorozatának tekinthetjük a szerdai A38-as hajón meghallgatható koncertet. Eredetileg decemberben lett volna, de a koronavírus-járvány miatt csúszott az esemény. A Colosseumot és a Mini Supersessiont láthatjuk, hallhatjuk.

Agárdy Csaba

Török Ádám (balról) és Németh Lojzi is ott lesz szerdán az A38-as hajó színpadán Fotó: Molnár Gyula

Ami a legfontosabb, hogy a két legendás zenekar május 11-én lép föl az A38-as hajón, a program 19 órakor kezdődik. 
A Török Ádám vezette Mini kezdi a műsort. Alapjában rossz csillag alatt van ez a produkció, hiszen a vírus mellett Török Ádám tavaly stroke-­ot kapott, de szerencsére túl van a dolgok nehezén, hiszen szerdán ismét színpadon lesz, sőt, már korábban is fellépett. Az egyik koncertje után a Blikknek az alábbiakat nyilatkozta: 
– Már az is, ahogy egyáltalán eljutottam a színpadig, felkavaró élmény: rocker ritkán áll a közönsége elé járókeret segítségével. Nekem most ezt hozta a sors. Harcolnom kell, mert az agyérgörcs sok mindent lerombolt, megsértett bennem. De van motiváció bőven. A családom, a szeretteim mellettem, mögöttem állnak. A közönség szeretete is életben tart, a zene iránti rajongás pedig még ilyen állapotban is visszahúz, szinte vissza­rángat a színpadra. S persze meg is kell élnem valamiből… 
A Mini Török Ádám, Németh Károly, Pfeiler Ferenc, Fehér Ádám, Lukács Peta, Németh Lojzi felállásban bűvöli majd a nézőket. 
Kevesen gondolnák, hogy Németh Alajos, vagyis Lojzi, aki most a Bikini zenekar vezetője, pályafutása legszebb éveit töltötte a Miniben. 
Erről korábban lapunknak is nyilatkozott. – A Miniben csak a zenére kellett koncentrálni, Török Ádám mindent elintézett. Amikor csak a zenével kell foglalkozni, akkor sokat lehet fejlődni szakmailag. 
Az bizonyos, hogy szerdán az érdeklődők a Mini Szupersession előadásában meghallgathatják majd a legnagyobb Mini-klasszikusokat, a Gőzhajót, a Vissza a városbant, a Kell a barátságot, a Hideg meleg szendvicset vagy éppen a Kereszteslovagot. 
A Colosseumot a zenei ínyenceknek nem kell bemutatni, a progresszív rock világszintű művelője. 
Énekesük, Chris ­Farlowe többször fellépett a paksi Gasztroblues Fesztiválon, de maga a Colosseum is adott egyszer egy felejthetetlen koncertet. 

Török Ádám stroke-­ból épült fel, de járókerettel is fellépett. A színpad és a zene mindig visszahúzza

Talán csak a fiatalabbak számára néhány mondat a Colloseumról: 
Az angol jazzrock, vagy divatosabb szóval élve fúziós rock képviselői, akik iskolát teremtettek, méltatlanul szorították háttérbe és ítélték feledésre azok, akik a zenei divatot diktálják. Pedig a zenéjük messzemenően arra predesztinálta őket, hogy az idők végezetéig a kifinomult hallgatóság kedvencei legyenek. És azok is, kedvencek, sokszorosan meghallgatott lemezeik minden alkalommal valódi élvezetet nyújtanak, a jazz, a rock és blues kedvelőinek még akkor is, ha ezek egyre kevesebben vannak. 
A banda előtörténete a hatvanas évek elejére nyúlik vissza. A Colosseum, amely az angol zenekarok közül elsőként tett kísérletet a jazz, a rock és a blues szintézisére. Ezt kezdettől fogva igen magas szinten sikerült megvalósítaniuk. A tagok a zenei tapasztalatukat korábbi együtteseikből hozták magukkal, ahol mindhárom játékstílust módjuk volt kitanulni. A zenekar fennállása mindössze három évig tartott, de jelentősége, a rockműfaj egészére gyakorolt hatása messze túlnő ezen az időszakon. Lemezei mérföldkövek a rock zenetörténetében, muzsikája egyedi stilisztikai jegyekkel ruházza fel az együttest – olvashatjuk a literatura.hu-n. 
Sajnos már nem az eredeti felállásukban érkeznek Magyarországra, mivel Jon Hise­man dobos és Dick Heckstall-­Smith szaxofonos már elhunyt. A Colosseum azonban nélkülük is remek, világszínvonalat képvisel, és talán nem túlzás azt mondani, hogy az év egyik legszínvonalasabb koncertje lesz a Mini és Colosseum fellépése szerdán az A38-as hajón. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában