A találkozások mindig jelentenek valamit

2019.07.28. 11:00

Yao utazása – vagy Tallé?

Jakab Klára

Megvan az a magas fekete bőrű csávó, aki az Életrevalók című filmben az ápolót játssza? Hatalmas szív, hatalmas alakítás, hatalmas film. Nos, az azóta francia szupersztárrá avanzsált Omar Sy igazán szívhez szóló filmmel tér vissza a filmvászonra. A Yao utazása című francia–szenegáli filmben ezúttal Seydou Tall francia színészt alakítja, aki könyve népszerűsítéséért utazik Szenegál fővárosába, Dakarba. Bár innen származik, életében először jár itt. Nem is igen tervez hosszasan időzni, mielőbb szeretne visszatérni Párizsba. Csakhogy – és ez a csakhogy írja filmünk forgatókönyvét. A kis faluban élő, 12 éves Yaonak (Lionel Louis Basse) a Tall iránti rajongásán kívül semmije sincsen. Elszökik otthonról, hogy majdnem négyszáz kilométert utazva találkozhasson bálványával, és dedikáltassa Tall ronggyá olvasott könyvét.

A férfit lenyűgözi a kisfiú kitartása, és elhatározza, hogy segít hazajutni neki. Útra kelnek együtt. Ahogy egyre távolodnak az ötcsillagos szálloda fényűzésétől és a nagyváros nyüzsgésétől, úgy alakul át kettejük kapcsolata. Amint maguk mögött hagyják Dakar felhőkarcolóit és a fejlett civilizációt, úgy uralkodik el az afrikai fejletlenség, a szavanna, a por, s e terepen már a kisfiú a talpraesettebb. Tall szinte testidegen ebben a világban, Yao azonban mind otthonosabban mozog e közegben, hiszen ismeri a szokásokat, a hagyományokat.

Zarándoklat a gyilkos afrikai szavannákon
Fotó: port.hu

Az hamar kiderül, hogy a film nem csupán Yao utazásának története, sokkalta Seydou Tall zarándoklata, amelyben saját gyökereinek felfedezése az ajándék. A gyerek és az érett férfi között mély kapcsolat alakul ki, amelynek köszönhetően sok-sok barátságot, érzést, ölelést, mosolyt, kézfogást kap ajándékba. Azt eddig is tudtuk, hogy a találkozások mindig jelentenek valamit. Ebből a filmből megtudhatjuk, hogy egyes találkozások megváltoztatnak mindent

Omar Sy ismét különlegesen érzékeny filmmel lepi meg a nézőt. Nem gejl, nem csöpög, sőt, finom humorral, csöppnyi iróniával, és kevéske romantikával fűszerezi a mozit. Az egységes hangulatnak talán az az oka, hogy szinte két alkotó jegyzi a filmet: Philippe Godeau rendező, forgató­könyvíró és producer, és Omar Sy, akit nem csak főszereplőként, de producerként is felfedezhetünk a stáblistán. Kánikulában kifejezetten jó trópusi éghajlatú afrikai filmet nézni – annál jobban esik a hideg üdítő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában