Hedonista brókervilág

2019.01.06. 09:00

A gátlástalan pénzszórás szennyes vígjátéka

Nem nagyon készült olyan film Leonardo DiCaprio főszereplésével, ami jelentéktelen vagy középszerű lenne.

Tóth Alexandra

Fotó: imdb

Ennek nem csak az az oka, hogy DiCaprio nagyon tehetséges színész, általában a rendezők is alaposan kitesznek magukért.

A Wall Street farkásával sem volt ez másképp. A 2013- as film először megtévesztően vígjátéknak álcázza magát, aztán elkezd sokkal több lenni önmagánál és folyamatosan dönti meg az elé állított elvárásokat. A történet főhőse, a DiCaprio által alakított Jordan Belfort, aki kisstílű ügynökből válik fokozatosan brókerkirállyá. Jordan mindig is nagyravágyó, éles eszű férfi volt, aki szeretett volna jóval több lenni egy alsó-középkategóriás ügynöknél, és nem is kell sokat várnia arra, hogy beinduljon az üzlet. Nagyon jó dumás, bármit elad, és mindenkinek lukat beszél a hasába, de nincs nehéz dolga, hiszen a világ tele van manipulálható, gazdag emberekkel. A részvénybiznisz olyan hatásos, hogy hamarosan a saját irodáját vezető Jordan teljesen kifordul magából. A becsvágy mindig is hajtotta, most viszont nem tudja, hol van a határ. Itt azonban nem arról van szó, hogy elveszti az irányítást élete történései fölött, hanem arról, hogy nem is akarja kézben tartani a dolgokat. Pénz van bőven, a hedonizmus pedig eluralkodik. Drogokkal, italokkal átitatott, szexorgiákkal túlfűtött hétvégék, sőt, hétköznapok jellemzik a brókerek életét, Leonardo pedig a számos kiemelkedő mellékszereplő mellett zseniálisan játssza az őrült dollármilliárdost. A rengeteg pénzzel már nem is tudnak mit kezdeni, de még mindig nem elég.

Végső megoldás: ragasszuk egymásra a „feles” pénzt! Fotó: IMDb

Persze itt jóval többről van szó, mint egy egyszerű luxusvígjátékról, a film komoly társadalomkritikát fogalmaz meg, amiben valamennyi rétegre rányomja a nem alapok nélküli bélyegét. A világgazdaság a film szerint gátlástalan, kiéhezett, minden felett szemet hunyó és mindenkin átgázoló mágnások kezében van, amíg az alsóbb osztályok csak robotolnak. Az abszurd film azért is szórakoztató lehet a néző számára, mert valahol mélyen mindenki szeretne egy kicsit deviáns lenni, milliomos pedig nagyon is. A háromórás eszeveszett menet végén felkerül a hab a tortára, fény derül a gazdagok és a szegények közti viszony valós mivoltára, láthatjuk, mi lesz a kőgazdag „farkasok” kegyelemdöfése. Egy biztos, bőven lesz mit felemlegetni majd a film megnézése után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában