Büszke Dunaújvárosra

2018.10.28. 16:00

Zsuzsi és a sajátos rajzos firkái

A művészetben az a szép, hogy egy alkotást különféle módon látunk és értelmezünk. Van, aki a fiatalságot, míg más az elmúlást látja ugyan abban a műben. Míg másnak semmit sem mond, mi egyből beleszeretünk egy alkotásba.

duol.hu

Bartháné Markovics Zsuzsanna

Így voltam ezzel én is, mikor a közkedvelt közösségi oldalon belebotlottam Bartháné Markovics Zsuzsanna sajátos rajzos firkáiba. Csak tekertem az üzenőfalat lejjebb és lejjebb míg megakadt a szemem ezeken az alkotásokon. Először az egyedisége fogott meg, a képek hangulata és a színei. Tetszettek az alakzatok és az alakok. Kecsesség, nőiesség a lágy vonalak és erős sötét tónusok jellemzik a műveket. De milyen lehet a készítője, mi motiválja, mi áll ezeknek az érzelemdús firkáknak a hátterében?

Bartháné Markovics Zsuzsanna

- A lányommal kezdtünk el rajzolgatni, mert nehezen ment neki ez az oviban. Én annyira megszerettem, hogy napi szinten rajzolgattam, színezgettem. Aztán egy nagyon kemény időszak jött az életünkben. A családból sokan haltak meg az elmúlt időkben, plusz még egy nőgyógyászati problémával is műtöttek három éven keresztül. A környezetemben azt hitték, csak nyavajgok, nem fájhat ennyire, de az egyik barátnőm, Kolmanko Mariann hatására kezdtem el az orvosi beavatkozásokat. Ő mindig biztat, sokat köszönhetek Neki! A rajzot, mintegy terápiás jelleggel kezdtem el. Az érzelmeimet, a gondjaimat, vágyaimat rajzoltam ki magamból. Ebből születtek a sajátos rajzos firkáim. Komolyabban egy éve foglalkozom vele. Sohasem úgy ülök le rajzolgatni, hogy valamit meg akarok örökíteni, hanem csak elkezdek firkálgatni és ahogy alakulnak a vonalak, úgy fedezek fel bennük egy fát vagy egy alakot. Aztán ebbe az irányba viszem a grafikákat tovább.

Fotók: Bartháné Markovics Zsuzsanna

- Sokszor jelenik meg fa és női alak a rajzaidban, mi ennek az oka?

- Úgy gondolom, e mögött a meg nem élt nőiességem állhat. A sikeres műtét után teljesen felszabadultam. Hihetetlen öröm fájdalmak nélkül élni. A nőiességem most teljesedik ki igazán. Az életem fája pedig növekszik és terebélyesedik. Nemrég érettségiztem le a Kálvin János Református Gimnáziumban. Mezőfalván tanultam, Lakos Angéla első értettségiző osztálya voltunk. Hálás vagyok a tanáraimnak, jobb helyre nem is kerülhettem volna. Az irodalom és a hittanórákat élveztem a legjobban, ami a választott tantárgyam is lett. Iskola után hazamentem és az élményeimet lerajzoltam. Csodákat élek át azóta, hogy rendbe jöttem. Az élet megajándékozott azzal, hogy becsüljem az életet. Egyre többen kedvelik a firkáimat, sok jó visszajelzést, bátorítást kapok.

Zsuzsi kedves, életvidám egyéniség!

- Milyen technikával dolgozol?

- Többnyire szénkrétával dolgozom. Eleinte csak feketével rajzoltam, de mostanában már színezem a grafikákat, mint az életemet is. Mivel nem tanultam senkitől, saját magam jövök rá az eszközök használatára. Sok mindent kipróbáltam, mire a krétáig eljutottam.

- Az alkotásaidat nézve, pár helyen felfedeztem a dunaújvárosi épületeket is. Mennyire fontos neked ez a város?

- Itt születtem és büszke vagyok rá, hogy dunaújvárosi vagyok. Sok híres ember indult ebből a városból, akikre dunaújvárosiként büszke vagyok. Megkeresett egy pesti riporter is, de én nektek adok elsőként interjút, mert dunaújvárosi vagyok. Hatalmas megtiszteltetés ért, hogy jövő májusban az MMK kiállítást rendez a firkáimból. Csodálatos érzés, hogy megmutathatom a rajzaimat a dunaújvárosi embereknek! Nagyon izgulok, hogy tetszik majd Nekik.

Bibliai történet?

- A családodnak, hogy tetszenek a munkáid?

- A kislányomnak nagyon tetszik. Gyakran ő fedezi fel a képeken, hogy kit ábrázol a rajz. Bennem gyakran nem is tudatosul, hogy éppen a legjobb barátnőmet rajzolom le. De a lányomnak jó szeme van ehhez. A férjem már más kategória. Mindig mellettem áll, de nem érti, hogy ebben mi a jó.

Visszatérő motívumok

- Hogyan tovább, milyen terveid vannak?

- Óriási izgalommal várom a kiállítást, de addig is sokat fogok rajzolni. Szeretném a technikai ismereteimet mélyíteni, már fel is vettem a kapcsolatot Móder Rezsővel, aki a tanácsaival segít majd. Az is lehet, hogy beiratkozom egy grafikus iskolába.

Kováts Rózsa az MMK ügyvezető igazgatója

A facebookon láttam először Zsuzsi sajátos firkáit. Megtetszett az egyedi stílusa és technikája, találkozva pedig a vidám, kedves egyénisége. Örömmel vállaltuk a kiállítás megrendezését, ami reményeim szerint elnyeri majd a közönség tetszését.

 

Móder Rezső Munkácsy-díjas művész

Rövid idő alatt sok művet készített el. Nekem főleg a fekete szénkrétások tetszettek. Művészileg még van hova fejlődni, de ígéretes alkotó. Szívesen segítem a munkáját a tanácsaimmal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában