Erős kezdéssel startolt

2018.07.11. 07:00

A Rockmaraton teljes gőzzel beindult

A város leghangosabb fesztiválja már a nulladik napon masszív bulikkal és tomboló közönséggel dübörgött a Szalki-szigeten, a szél viszont könyörtelenül szórta a kemény dallamokat szerte a városban.

TÓTH ALEXANDRA /BALLA TIBOR

Egyik napról a másikra rohamosan megnőtt az egy négyzetméterre jutó rockerek és punkok száma Dunaújvárosban. Az ország legnagyobb rockfesztiválján régi és új arcok egyaránt képviseltetik magukat és kedvenc zenei stílusukat. Aki egy kicsit is járatos a rock és metál világában, az tudja, milyen tág ez a könnyűzenei színtér és mennyi irányzat közül választhat az ember. Ennek megfelelően találkozhatunk bőrgatyás-szegecses ős-heavy-metal-rajongókkal, a nadrágszíjra aggatott ivókürttel rohangáló viking-metal- fanokkal, a szimfonikus vagy épp dark vonalat kedvelő neccharisnyás, fűzős, erős sminkes csajokkal, de volt, aki csak a sima farmer-póló kombóban állta végig a legvadabb zúzdákat.

A koncertek során a legkülönbözőbb tárgyakkal csápol a közönség: nem ritka a seprű, játékpisztoly vagy a fakard, sőt, még felfújható bábuk is stagedivingolnak olykor. A nulladik napon szolidan még csak a hatalmas plüsspóni bukkant fel a második sorban. Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A délutáni koncerteket is szokatlanul sokan tombolták végig

A nulladik nap koncertjei már délután kettőkor elkezdődtek, a legedzettebb rockerek kora délutántól a Barba Negra nagyszínpad előtt tobzódhattak. A „bemelegítő” zenekarok kiváltsága volt ugyanis, hogy bár csekélyebb részvételi arány mellett, de az egyik nagyobb színpadon léphettek fel, tág teret adva a derekas pogóknak és moshpiteknek. A pogó viszont, mint ahogy Lukács Laci a Tankcsapdában is megénekelte, nem egy tánc, így nem is olyan veszélytelen. Ennek folyományaként már öt óra tájban megtörtént a fesztivál első balesete, amikor is egy rossz ugrás következtében megsérült az egyik fesztiválozó lába. A srácot azonnal ellátták az állandó készenlétben lévő egészségügyi dolgozók, és természetesen a közönség is vigyázott a harci sérülést szenvedett társukra. Mindez pont a Vendetta Inc. koncertje alatt történt, amely bár a nem túl szerencsés fél ötös időpontot kapta a zúzdára, mégis meglepően sok ember élvezte a súlyos, bólogatós metált, amit lenyomott. Aztán egy rövid zápor jött, majd egy óriási műfaji pálfordulás után a Végbélszakadás nevű formáció zenélt. A banda nem a mély mondanivalójú szövegezéséről és technikásságáról híres, de a közönség reakcióiból ítélve elsőrangú arra, hogy a nem kissé obszcén szövegeik alatt megőrülve, ugrálva, lökdösődve dobálják a WC-papír-gurigákat. Ez idő alatt az Off-rock tanyában még javában folyt a készülődés, hiszen a szervezett programok csak tegnap kezdődtek, viszont akik kicsit még tartalékolnák az energiájukat, azok már a nulladik napon beülhettek a jól bevált abroncsfoteleken beszélgetni, kártyázni vagy egyszerűen csak kicsit halkabb környezetben meginni a sörüket.

A rókaprém, báránybőr és ivókürt egyáltalán nem kihívó kiegészítői a maratonos seregletnek

Metálvillás közösség

Hamar bebizonyosodott, az operatív főszervező, Varga Zoltán nem ok nélkül nevezte a nulladik napot „vicces” napnak, a regényes Lepillantóküllő nevet viselő formáció ugyanis olyan örök klasszikusokat emelt a metál zúzda magaslatába, mint a Bújj, bújj zöld ág, vagy a Bőrönd Ödön, netán az Egy tál dödölle, létrehozva az ovitrash műfaját, rajongóinak nem kis örömére és szórakozására. Úgy tűnik, a mesék és rajzfilmek világa erősen mozgatja a metálvillás közösség fantáziáját, ugyanis a legkevésbé sem hétköznapi nevet választó death/grind vonalas The Wedding At The Slaughterhouse énekese vidáman hörögte bele a szikrázó napsütésbe a Kukori, Kotkoda, a Mézga család, a Flinstone család dallamát. Talán nem is ok nélkül, mert a közönség soraiban ott headbangelt egy tetőtől talpig bőrruhába öltözött óvodáskorú kislány. A felnőttek igényeinek is megfeleltek, fejest ugrottak a ´90- es évek hazai popkultúrájába, nem kímélve Bon Jovit sem, sőt a Power Rangers betétdala is metálalapot kapott. Nem beszélve arról, hogy Kozsó Szomorú szamurája is kapott még egy esélyt az élettől.

Az első pogók egyike – ez még csak amolyan főpróba a nagyzenekarok tombolása előtt

A Kretens köszöni szépen a Központi Hatalomnak, hogy lemondták a koncertet, a punkbanda közönsége óriásit tombolt kedvencére. A nap végére maradtak a nagyágyúk, az Uzipov szokás szerint „letépte” a közönség fejét hihetetlen energiájú noise metál dalaival. A Rózsaszín pitbull már hozzátartozik a maratonhoz, biztos közönséggel. A napot a franciaországi fellépésről érkező Jolly Jackers zárta hajnalban, alaposan felrázva a már kókadozó közönséget.

A magát mai napig is dunaújvárosinak valló Jolly Jackers frenetikus ír-punk bulival zárta a nyitónap koncertsorozatát

A SZERDAI NAP NEHÉZFÉMES KÍNÁLATÁBÓL

Minden napra jut egy várva várt zenekar, egy olyan név, amire sokan ugranak. A fesztiválozók elmondása szerint a szerda csúcspontja a HammerWorld nagyszínpadon koncertező, fehérre maszkolt powermetálos szerzetesek, a Powerwolf bulija lesz.

Az ősi magyar rockzenét kedvelők sem maradnak hoppon, jön a Junkies, a Moby Dick, Kalapács és a klasszik punkot toló Aurora is.

A Szurkolók az állatokért sátor legnagyobb neve talán a Cadvaeres, de jön még a Petőfi, a Dr. Living Dead és mások mellett a Rammsturm is.

A Metal. hu sátorba is érdemes benézni, a feltörekvő zenekarok között fellép a Rodinia, a Pop Mockup vagy épp a Nemecsek.

Az Off-rock tanya minden napra tartogat izgalmas programokat, például a magyarországi koncertszervezésekről hallhatunk előadásokat, délután Junkies közönségtalálkozó lesz, este meg karaoke, FIFA, sörivóverseny várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában