Eseménydús múzeumi év

2018.01.31. 11:00

Már a második könyve jelent meg az Intercisának

Szép és tömör kötetben foglalták össze a 2016-ban történt sok eseményt.

Pekarek János

Kronászt Margit történész, a múzeum munkatársa Sztálinváros 1956-járól tartott előadást Fotó: AG

Második alkalommal jelenik meg a dunaújvárosi Intercisa Múzeum évkönyve – és ez alkalommal is elismeréssel adózhatunk az intézmény munkatársainak és vendégelőadóinak a külsőre is tetszetős kötet színvonaláért.

A 2016-os esztendő múzeumi eseményeit összefoglaló kiadvány, amelynek felelős kiadója Farkas Lajos igazgató, szerkesztője Keszi Tamás régész, megjelenését pedig Dunaújváros Megyei Jogú Város támogatta, szép színes képekkel készült a fehérvári Extra Média Nyomda Kft.-nél. Az első kötet 2016-ban látott napvilágot.

A szép külső nemes tartalmat fed. Az évkönyv öt érdekes és gondolatébresztő tanulmánnyal indul. Buza Andrea, Kovács Péter és Tóth János Attila a dunaújvárosi Duna-szakaszon végzett búvárrégészeti kutatásokról, Keszi Tamás Levédiáról (angolul), Balogh Pál egy folklórgyűjtés kulisszatitkairól, Kronászt Margit Sztálinváros 1956-os történetéről, Paálné Bakó Edit pedig a 105. számú IV. Béla Cserkészcsapat zászlajának restaurálásáról írt.

Kronászt Margit történész, a múzeum munkatársa Sztálinváros 1956-járól tartott előadást
Fotó: AG

A hónap műtárgya sorozatot is kisebb tanulmányokkal mutatja be a kötet. Ezek a tárgyak: római kori olajos üveg Dunaújvárosból, bronzkori csuklóvédő Iváncsáról, húsvéti tojás, egy leventeigazolvány, kora újkori hajtűk Dunaújvárosból, római plumbata Baracsról, falióra, tintatartók, gemmacsüngős, aranyme­dállal díszített gagátgyöngysor Dunaújvárosból, Mátyás király ezüstdenárjai, fatüzeléses disznóperzselő, Molnár István bibliája. Mint látható, már a tárgyak kiválasztásában is a sokféleségre törekedtek a szakemberek.

Végül a kötet harmadik részében a múzeum szakmai tevékenységét villantja fel az évkönyv. Kitérnek a gyűjteménygyarapodásra, a műtárgyvédelemre, a tudományos tevékenységre, az időszaki kiállításokra, a múzeumpedagógiai tevékenységre, az előadásokra, a közönségkapcsolatokra, de még az intézmény 2016. évi gazdálkodására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában