Inna Kolisnychenko a Munkásművelődési Központban

2017.11.14. 14:00

Újabb zenei árnyalatok sora különböző korszakos szerzőktől

Immáron ötödik állomásához érkezett szombaton a Munkásművelődési Központban indított komolyzenei sorozatban Inna Kolisnychenko zongoraművész koncertjeinek száma.

BALLA TIBOR

Inna Kolisnychenko (nagy képünk) zongoraművész pazar koncertjeinek előkészítésében és lebonyolításában férje, Kapusi Ferenc (alsó képünk) játszik főszerepet, éppen ezért köszönetképp neki ajánlotta a ráadás darabot Fotó: Zsedrovits Enikõ

A siker továbbra is töretlen, köszönhetően a filigrán művész érzékeny, kifejező játékának, és az átgondolt darabválasztásnak. Merthogy egy-egy hangversenyt alapos előkészítő munka előz meg, amelyben a művész nagy segítségére van férje, Kapusi Ferenc, aki az estek műsorvezetői feladatait is magára vállalja.

Inna Kolisnychenko zongoraművész pazar koncertjeinek előkészítésében és lebonyolításában férje, Kapusi Ferenc játszik főszerepet, éppen ezért köszönetképp neki ajánlotta a ráadás darabot Fotó: Zsedrovits Enikõ

Inna Kolisnychenko a zene újabb árnyalatait mutatta be a Munkásművelődési Központ emeleti színháztermében, értő közönség előtt. Merthogy a sorozat tematikája úgy épül fel, hogy egy-egy zenei műfajt kiválasztanak, majd Inna zongorához ül, és több szerző alkotásán keresztül bemutat többféle megközelítést.

Ezúttal öt jellegzetes zenei műfaj került terítékre. Az első a Zenei pillanatok volt, ami egy rövid hangszeres mű, amit ugyanaz a zenei hangulat kísér végig, és az alkotás teljes terjedelmében megmarad egy meghatározott játékmód és az egységes ritmusrajz. Mindezt Schubert és Rachmaninov zenéjén keresztül mutatta be. Másodikként a humoreszket választották, amelyet elsőként Schumann szerzett. Művében lírikus és tréfás hangvételű epizódok ötvöződtek. Később majd minden zeneszerző felhasználta a műfajt, amelyet az esten Dvorzsák, Rachmaninov és Schedrin művein hallhattunk.

Visszatérő elem, hogy Inna koncertjein közreműködik Kurina Laura csellista. Most Massenet: Elegia című művének előadására szövetkeztek.

Inna Kolisnychenko férje, Kapusi Ferenc
Fotó: Zsedrovits Enikõ

Harmadikként a Scherzo, a „tréfa” műfaját választották Bach, Mendelssohn, Chopin művein át. Csajkovszkij, Grieg és Chopin darabjaival a Noktürn műfaját szemléltették. Hacsaturyan, Vidor és a kortárs ukrán szerző Vitalij Filippenko a Toccata csodáihoz szolgáltatta az alapanyagot. A szűnni nem akaró vastaps Babadzhanyan Nocturne-jének előadásával hosszabbította meg a koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában