A mintavételekről és a higiénéről

2024.05.26. 18:00

Tudományos ülés a kórokozókról

A kórház tudományos bizottságának május havi tudományos értekezletén, ahol ezúttal a higiénés csoport munkatársai tartottak előadásokat.

Fekete Györgyi

Minden szakmában fontos a szakmai továbbképzés, fejlődés. Talán az egészségügyben , ha lehet még fontosabb, hiszen a napra kész tudás mindannyiunk érdekét szolgálja. Bár nekünk laikusoknak valószínűleg az előadáscímek nem sokat mondanak, de az teljesen nyilvánvaló, hogy komoly témák, fontos területeket érintettek a kórház dolgozói a  tudományos bizottság május havi tudományos értekezletén, ahol ezúttal a higiénés csoport munkatársai tartottak előadásokat.

A rendezvényt dr. Kecskés Borbála PhD infektológiai osztályvezető nyitotta meg.  Felkérte az első előadót, dr. Jakab Gabriella mikrobiológust, hogy tartsa meg előadását. A székesfehérvári mikrobiológiai laboratórium munkatársa a „Hogyan segít a mikrobiológia a klinikusnak?” című előadásban részletesen beszélt az egészségszakmai közönségnek, hogy egy-egy szövetmintát, hogyan kell küldeni a laboratóriumban különböző tenyésztéses vizsgálatokra, hogy a keresett mikroorganizmus azonosítható legyen. A mikrobiológus, akkor tud hatékonyan dolgozni, ha egy részletesen kitöltött kérődokumentummal együtt megfelelő mintát kap. A laboratóriumban a kórokozók gyors izolálása és azonosítása a vizsgálati mintából megtörténik, majd megállapításra kerül az antibiotikum érzékenysége. A klinikumnak és a betegnek ezzel elősegítik a célzott kezelést a mielőbbi gyógyulást.

Tábiné Géczi Orsolya diplomás ápoló „Hemocultúra levételének metodikája” című előadásában elmondta, hogy mikor, hogyan és hányszor kell mintavételt küldeni a mikrobiológiai laborba.

Kéri Noémi népegészségügyi ellenőr a kézhigiéné fontosságáról, kihagyhatatlan lépéseiről, szükségességéről beszélt. Előadásának címe: Betegbiztonság legfontosabb alappillére.

Alics Szilvia Msc epidemiológus „Mikrobiológiai surveillance” című előadásában kicsit betekinthettünk a higiénés csoport mindennapi kórházon belüli munkájába. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, ennek a tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről szóló rendelet szabályozza mindennapi munkájukat.  Jelentési kötelezettségeik, előírt időszakos rendszeres ellenőrzéseket végeznek.

Az előadásokat követően dr. Kővágó Levente mb. főigazgató, a tudományos bizottság elnöke megköszönte az előadóknak a felkészülésüket, munkájukat és színvonalas szakmai előadásokat.

A rendezvény számos érdeklődőt vonzott, akik az előadásokkal szélesíteni kívánták a szakmai tudásukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában