Képgalériával

2024.05.24. 14:00

Perkátára zarándokoltak a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjai

2024.05.23-án a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének dunaújvárosi csoportja Perkátára zarándokolt.

Szentes Kitti

Fotó: Szentes Kitti / Dunaújvárosi Hírlap

A vendégek részt vettek a helyi Kisboldogasszony-plébániatemplomban celebrált misén is, melyet Szeleczky Csaba plébános tartott. Május 23-án emlékezik meg a katolikus egyház boldog Apor Vilmos vértanú győri püspökről, aki 1945 tavaszán ártatlanok védelmében adta életét. 

Baráth Valéria közművelődési asszisztens az istentisztelet utána körbevezette a zarándokokat a templomban, bemutatva az újonnan kialakított múzeumot, ahol több mint negyven miseruhát és egyéb egyházi relikviákat gyűjtöttek össze.

A látogatás következő állomása a település ékkövének számító Győry-kastély volt, ahol bemutatásra került a Győry család élete, a grófok mindennapjai, hogyan óvták, gondozták az uradalmat, illetve számos perkátai családnak megélhetést biztosítva, köztük nagypapám édesanyjának, az én dédnagymamámnak, aki szakácsként dolgozott a kastélyban. Gróf Győry Terézia aki meghatározó szerepet töltött be a település életében 1936-ban hunyt el, s vele együtt kihalt a Győry család is, ugyanis sírboltjukon temetésekor megfordították a családi címert. 

- A Győry család mellett nagyon érdekfeszítő előadást hallhattunk egy igazi lokálpatriótától, Bakos Imrétől a magyar-kínai kötődésről, a kínai testvértelepülésről Huaxiangról. Ugyanis Perkátának van a legrégebbi kínai kapcsolata Magyarországon. – tudtuk meg Piros Lászlónétól a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjától. 

Megtekintésre került még a kastélyban helyet kapott Technikatörténeti és helytörtêneti kiállítás is. Ahol a kiállítás megálmodójától a perkátai Rajcsányi Lászlótól sok érdekes és értékes információ került elmondásra.

Tartalmas és értékes napot töltöttek Perkátán a szövetség tagjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában