Önkéntesként

2024.05.30. 07:00

Csoda után varázslat a 40. Ritmikus Gimnasztika Eb-n - képgalériával

Hála dr. Perényi Szilviának, a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyetemi docensének és csapatának nem kellett sokat várnunk ahhoz, hogy önkéntesként segíthessük egy hazai rendezésű, jelentős világverseny lebonyolítását.

Antal Lajos

Fotó: Antal Lajos

Amikor kilenc hónappal ezelőtt nagyon sokan átéltük az atlétika világbajnokság csodáját, az önkéntes csapat tagjaiként arról beszélgettük, hogy milyen jó lenne újabb és újabb versenyeken találkozni, dolgozni, és nagyokat beszélgetni. 

 A 2024. május 22-26. között fővárosunkban megrendezett 40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság remek alkalom volt, hogy a csoda után egy varázslatot élhessünk át. A mai ötvenes generációhoz tartozva az 1936-ban művészi tornaként induló, majd az rsg (ritmikus sportgimnasztika) nevet 1973-1998 viselő sportágról mindig Vitár Róbert közvetítései jutnak eszembe, aki a Magyar Televízóban az aktuális versenyekről tudósított. Kovács Györgyi, Sinkó Andrea és Fráter Viktória sportág korábbi hazai bajnokai, Pigniczki Fanni pedig a jelen kiválósága. 

Hazánk korábban háromszor – 1963-ban, 1996-ban és 2003-ban – rendezett világbajnokságot 

és kétszer – 1999-ben és 2017-ben – pedig Európa-bajnokságot. A 2024-es Európa-bajnokságon negyvenkét ország 302 tornásza vett részt. 

Az önkéntesek toborzása és képzése – hasonlóan az atlétikai világbajnoksághoz – jóval a versenyek elindulása előtt kezdődött. Minden önkéntes olyan területet válaszhatott magának, amelyik a legszimpatikusabb volt számára. Mivel a 2023 nyarán öt napot „dolgoztam” a reptéri csapatban, most is Ferihegyre kértem magamat. Az eredetileg tervezett négy ferihegyi műszakból csak egy lett, de az is sok-sok élményt adott. A Magyarországra repülőgéppel érkező csapatok fogadása majd a városba való útnak indítása érdekes szervező munkát adott. Legnagyobb meglepetésemre több észak- nyugateurópai csapat edzői és vezetői is orosz nyelven kommunikáltak egymással. Kevés orosz tudásomnak nagy hasznát tudtam venni a luxemburgi, az izraeli és a finn csapatok fogadásakor. A repülőtér mellett három műszakomat a transzport csapat tagjakként a Papp László Arénában dolgoztam végig. 

Csapatunk az érkező sportolók, nézők és vendégek irányításában segédkezett. 

Sok régi ismerőssel futottam össze és beszélgettem a Európa-bajnokság napjai alatt.

 Az önkéntes munka mellett két versenynapra is bejutottam nézőként, ami maga volt a varázslat. A 13 x 13 méteres szőnyegen káprázatos produkciókkal ajándékozták a ritmikus gimnasztikás hölgyek a lelkes közönséget. A balett, a torna és a tánc elemeit együtt alkalmazó tornászlányok gyakorlatai hihetetlen érzelmeket váltottak ki a nézőkből. A ritmikus gimnasztika az egyik legszebb és legnőiesebb sport a világon, melyben egyszerre van jelen a hajlékonyság, a gyorsaság, az ügyesség, az erő és az állóképesség. Pigniczki Fanni ezüstérmet jelentő labdagyakorlatát a nézőtérről izgulhattam végig, és sohasem felejtem el forró hangulatot, amivel sporttörténelmet író tornásznő ajándékozott meg bennünket. 

Az Európa-bajnokságot lezáró fergeteges gálaműsor után az önkéntes csapat közös fotózáson vett részt az aréna küzdőterén, melynek során 

személyesen is találkozhattunk a magyar csapat tagjaival. 

Jövőre Magyarország cselgáncs-világbajnokságot rendez. A hír hallatán az önkéntes csapat tagjai azonnal megjegyezték, hogy ott is számíthatnak a munkájukra. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában