Beindult a palántaszezon

2024.04.14. 08:00

Eper, szeder, dinnye a dunaújvárosi piacon

Átlagosnak volt mondható a forgalom pénteken a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. A kínálatban nagy változás nem történt a múlt héthez képest. Két területen volt nagy az előrelépés: egyre több a palánta, az eper vagy szamóca mellé felzárkózott a szeder és a görögdinnye.

Agárdy Csaba

Az epret nem csak kilós kiszerelésben árulták a piacon

Fotó: Laczkó Izabella

Nézzük először a palántákat! A legutóbbi piaci látogatásunk után csak paradicsomot ültethettünk, viszont most már igen széles volt a kínálat. Szinte minden kiskertbe való zöldségpalántát beszerezhettünk, az árak 490 és 690 forint között mozogtak. 

Indul a palánta szezon
Fotó: Cseh Gábor / VN

Fűszernövényekből is telepakolhattuk a kosarunkat. Cserépben árulták a gazdák, egységesen 650 forintért. Ezeket a növényeket továbbnevelhetjük a megvásárolt cserépben, kiültethetjük a kertbe, vagy átültethetjük balkonládába. Aki készített már „házi” fűszernövényből ételt – legutóbb én babérlevelet adtam a szomszédnak, és teljesen el volt ájulva attól, hogy milyen ízt adott az ételüknek –, az tudja, milyen a saját termés. 

A piacon a görög eper kilója 2200 forintba kerül. Hazai fóliasátrassal nem találkoztunk, annak talán az az oka, hogy a magyar ára jóval magasabb, mint az importé, akár a 8 ezer forintot is elérheti a kilónkénti ára. 

– Magyarországon a szamócaszezon április elején, vagy a hónap első felében kezdődik. Idén a korai kitavaszodás miatt 1–1,5 héttel előrébb van a szamócaszezon is. Helyenként akár két héttel is, így már húsvét előtt megjelent a magyar szamóca a boltokban. De Magyarországon, a mi klimatikus adottságaink mellett a szamócák ilyen korán csak és kizárólag üvegházban, vagy fűtött fóliaházban teremnek meg, szabadföldön egyelőre nem – idézi Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének rádiós nyilatkozatát a 24.hu. 

Ellenben Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban hónapokkal korábban kezdődik az eperszezon, mint nálunk, és túlkínálat van eperből.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában