A Rosti iskola diákjai is gereblyét ragadtak

2024.03.06. 13:30

Együtt takarították a pentelei kistemetőt

Újul Barkóczi-Rosti Pál sírja, szépül a Pentelei kistemető. A cél az egykor elhanyagolt sírkert megmentése, és Dunaújváros egyetlen védett nyughelyének megőrzése.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Serényen folyt a munka március 4-én délután a dunaújvárosi kistemetőben. A hamar beköszöntött tavasz miatt a feladat ezúttal főleg favágás, gallyazás és szemétszedés volt. Orosz Csaba, az akció kezdeményezője elmondta, rengeteg próbálkozás volt már a sírkert megmentésére, egyelőre azonban még nem érték el a kívánt célt. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A temető rendberakása, tisztán tartása kiemelt fontosságú, hiszen itt nyugszanak elődjeink, és a városhoz kötődő fontos személyek sírja is itt található, egyebek mellett Barkóczi-Rosti Pálé is

– tette hozzá.

Amint azt az önkormányzati képviselő megjegyezte, mivel Dunaújváros viszonylag fiatal település, fontos, már-már kötelességünk, hogy régi emlékeink épségére minél nagyobb figyelmet fordítsunk. 

Küzdünk azért, hogy rendbe hozzuk a helyet, ezért pedig nagyobb erőket is be szeretnénk vetni. Vannak tervek arra, hogy mivé alakítsuk a sírkertet, de annak temető jellegét mindenképpen megtartanánk

– mondta.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A keddi munkálatokban nagy szerepet vállaltak a Dunaújvárosi Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola diákjai is. Pákolicz Juhász Ágnes, az intézmény pedagógusa megjegyezte, a tanulókkal minden évben kétszer látogatnak el a temetőbe, amit megpróbálnak minél tisztábbá varázsolni. Ősszel a mindenkori 9. évfolyam munkálkodik a sírkertben, ahol az iskola névadója is nyugszik. Ez alkalommal pedig a 11.a osztály vett részt a takarítási akcióban. 

Most a terület megtisztítása a cél, a jövő héten azonban az egész iskola érkezik a temetőbe a hagyományos Rosti túra apropójából. Ekkor névadónk sírjának koszorúzására is sor kerül majd

– tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában