Kisnyugdíjasoknak

2024.02.08. 07:00

A nyugdíjemelés kérhető, mutatjuk hogyan!

Mit tehet a kisnyugdíjas, ha nem jön ki a pénzéből? Méltányossági nyugdíjemelés kérelmezhető három évenként. Mutatjuk a részleteket.

Török Tímea

Magasabb lehet a nyugdíjkorrekció, mint számolták: elérheti a 3,5 százalékot is

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Mik a feltételek?

Akkor kapható nyugdíjemelés, ha a nyugellátás és a kérelmező számára folyósított egyéb rendszeres pénzellátás együtt nem haladja meg a 120 000 forintot havonta. 

Kivételes nyugdíjemelés – így hívják hivatalosan – 3 évente egyszer kérelmezhető. A nyugdíj megállapítása, illetve a méltányossági emelés után legalább 3 évnek kell eltelnie, mire (újra) élhetnek a nyugdíjasok ezzel a lehetősséggel. 

A kivételes nyugellátás-emelés „beépül” a nyugdíj összegébe. Azok számára nem állapítható meg, aki nem nyugellátásban részesülnek.

A kivételes nyugellátás emelésénél előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki hosszú szolgálati idővel rendelkezik (férfi harmincöt évnél, nő harminc évnél hosszabb szolgálati idővel), a 70 éven felüli személyeket, továbbá aki saját háztartásában vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelt, és azt a személyt, aki még nem részesült kivételes nyugellátás-emelésben. 

Hogyan kell igényelni?

A kérelem a „Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez” elnevezésű nyomtatványon nyújtható be. Személyes ügyintézés lehetséges a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnál. A kérelem benyújtható a kormányablakokban is, vagy postai úton is. De a kitöltésben segítséget nyújtanak a rászorulóknak a szociális intézményekben is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában