Szomorúak a rácalmásiak

2023.07.25. 20:00

Megdöbbentő halálesetről kaptunk hírt

Török Tímea

Fotó: amatőr

A közösségi médiából, egy olvasónk posztjából szereztünk róla tudomást, hogy a Duna menti kisváros központjában egy gólya teteme fekszik a közterületen. Az elhullott állatot Rácalmás egyik legforgalmasabb helyén a Spar áruház közelében az út szélén látták. A védett madár elpusztulása nagyon sok rácalmásit megérintett.

Mindenki által ismert, közkedvelt madarunk a gólya. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a hazai állománya az elmúlt száz évben erősen ingadozott, jelenleg csökkenő trendet mutat, 4000-4500 pár körül alakul. Védelme nagyban függ a megfelelő tájgazdálkodástól, a nedves, mocsaras rétek megszűnésével eltűnnek táplálkozóhelyei. Az egész országra jellemző, hogy csökken a legelő haszonállatok mennyisége, ez pedig a gyepterületek nagyságának kedvezőtlen változását vonja maga után. Az áramütés veszélye speciális költési stratégiájának és méretének következtében ezt a fajt fenyegeti legnagyobb mértékben, emiatt a vezetékek szigetelése stratégiai fontosságú a faj védelme szempontjából. Mivel táplálékának jelentős részét mezőgazdasági területeken szerzi, ezért sok egyed pusztulását okozza mérgezés. Ez afrikai telelőterületein még súlyosabb probléma, hiszen ott sok olyan szert is használnak, amit Európában veszélyessége miatt betiltottak. A faj védelmét villanyoszlopokra kihelyezett fészektartó-állványokkal segíthetjük, a már meglévő fészkek kiemelése is fontos feladat.

Minden évben sok gólya kerül mentőközpontokba, ahonnan, ha lehetséges, megerősödésük után szabadon engedik azokat. Vonuló madár márciustól szeptemberig figyelhető meg hazánkban. A telet Afrika trópusi területein tölti. Fészkét az esetek döntő többségében emberi településeken építi. Manapság hazánkban főleg villanyoszlopokon költ, ezek elterjedése előtt kéményeken, tetőkön és fákon fészkelt. Évente új párt választanak, az állandó párok fennmaradása is inkább a területhűséggel hozható összefüggésbe. Nagy méretű gallyfészket épít, amibe általában 3-5 tojást rak a tojó. A fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok 8 hetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül.

Mint közismert és népszerű madárnak, a gólyának kiemelt szerepe van a környezeti nevelésben. Ezért is sajnálatos az állat elpusztulása, ráadásul Rácalmás madárbarát településként minden fajtát kiemelten kezeli

Schrick István, Rácalmás polgármestere 
Fotó: MW-archív

A város polgármesterét, Schrick Istvánt kérdeztük a történtekkel kapcsolatban.

– Galambászként tudom, hogy ha egy madár beteg, az bizony nem mozog, hanem gubbaszt inkább egy félreeső helyen. Ez a gólya azonban repült, tehát kizárható a valószínűsége a betegségnek, inkább áramütésre gondolok a halál okaként. Ugyanis a területen van magas feszültség a 6-os főút felé haladva a Beugró irányába, ehhez érhetett hozzá a gólya szárnya.

A polgármesteri hivatal épülete mögötti Barina-völgyhöz közel önkormányzati tulajdonú lucernás található, amelybe gyakran járt vadászni a madár, az odavezető útvonalat és az elhullás helyét pedig egyértelműen keresztezi a magasfeszültség. Munkatársaim természetesen már elszállították a tetemet. Nagyon sajnáljuk a településünk életével összekapcsolódó gólya elpusztulását – mondta el Schrick István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában