Dr. Unger Zsolt ügyvéd tanácsai

2023.07.09. 12:00

Eltiltás és utánképzés az ittas járművezetés esetén

Az új büntetőjogi gyakorlatot alapul véve tüdő-levegő alkohol szonda esetén 0,25 mg/l ezreléket-, véralkohol esetén pedig 0,51 g/l ezreléket meghaladó koncentráció már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény. Tehát a nyomozati szakasz befejezése után, az ügyészség vádemelését követően büntető bíróság dönt az ügyben.

Duol.hu

Illusztráció

Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

Amennyiben valaki a cselekmény elkövetését beismeri, úgy akár tárgyalás mellőzésével, büntető végzés meghozatalára sok esetben gyorsított eljárásban, bíróság elé állítás során büntetés kiszabására kerül sor. A büntető végzéssel szemben nincs helye fellebbezésnek, de fontos kiemelni, hogy tárgyalás tartását lehet kérni.

A büntető ügyekben fontos a tárgyalás tartása, így érvényesülhet a közvetlenség elve. Tekintettel arra, hogy az Új Btk. 1 hónaptól 10 évig terjedő járművezetéstől eltiltás kiszabását teszi lehetővé, ezért a bűncselekményi értékhatárt éppen elérő ittas vezetők esetében a bíróság feltehetően gyakran fogja alkalmazni a néhány hónapos járművezetéstől eltiltást. Ugyanakkor itt fontos a figyelmet felhívni arra, hogy már egy hónap járművezetéstől eltiltás esetén is – amennyiben nem alkalmaz a bíróság kategória eltiltást – utánképzésen kell részt vennie a vezetőnek. 

Tehát az ittas- illetőleg bódult állapotban vezetők esetében is előfordulhat, hogy egy egy-két hónapos járművezetéstől eltiltás esetén az elítéltre utánképzés vár. Az okmányiroda ugyanis a korábban bevont vezetői engedélyt csak és kizárólag az utánképzés igazolása után adhatja vissza. Tehát hiába telt el az egy vagy két hónapos járművezetéstől eltiltás, több hónapon keresztül még az elítéltnek szünetel a vezetési jogosultsága, mert az utánképzést nem tudja igazolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában