Madárbarát

2023.04.25. 21:14

Sziget épül a kacsavár körül a Millenniumi tóban

Körmendi Erzsébet

2023.04.19. Kacsasziget épül Rácalmáson a Milleneumi-tavon Rácalmás Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Hamarosan kacsasziget várja a szárnyasokat és a napozni vágyó teknősöket a Millenniumi parknál lévő tóban. A kisváros központjában lévő park kedvelt pihenőhelye nem csak az ott élőknek, de szívesen járnak oda a környékbeli településeken lakók is pihenni, kikapcsolódni. Lehetőség van bőven: gyermekjátszótér, szabadtéri színpad, felnőtteknek sportpark, sétaösvények mellett az ősz óta madáretetők és itatók, hozzá tartozóan információs táblák is látványosságnak számítanak. Rácalmás ugyanis „Madárbarát település” lett a múlt évben, az odúk is ennek a programnak a részei. 

Idén tavasszal készült el a tavon, a szökőkúttól nem messze látható remek kis fa szerkezet, amelyet kacsavárnak neveztek el, és egy helyi vállalkozó különleges alkotása. Ez nem része, hanem mondhatjuk azt, hogy pazar kiegészítése a „Madárbarát település” programnak. Annál is inkább, mert most újabb elemekkel bővül ez a létesítmény. Hatalmas termésköveket vontattak be a partról a vízben lévő kacsavárhoz, ezekből a kövekből különleges szigetet alakítanak ki a vár köré, amely megfelelő szélességben körülöleli majd az építményt. Ezen a szigeten tollászkodhatnak, pihenhetnek a szárnyasok, vagy alkalomadtán oda mászhatnak ki napozni a tóban élő teknősök. A partról távcsővel akár alaposabban is megfigyelhetjük ezeket az állatokat a tó partjáról.

Az önkormányzat vezetői most alakíttatják ki ezt a kacsavár környéki szigetet, amelyre – illetve a sziget köré is – vízinövényeket szeretnének telepíteni. Arra kérnek mindenkit, aki teheti, ajánljon fel sárga tavirózsát, vagy bármilyen vízi növényt, például olyat, ami nagyon elburjánzott otthon a kerti tóban.  Örömmel várják a felajánlásokat a polgármesteri hivatalban, ahol keressék Szabóné Grabecz Andreát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában