Tavaszi gála

2023.04.12. 11:30

Mesetörténeteket, zenés, humoros, táncos darabokat mutattak be

A mezőfalvi iskola német nemzetiségi napján jártunk, ahol közel 180 gyerek mutatta meg német nyelvtudását játékos, zenés, táncos, verses előadásban.

Horváth László

Igazán különlegesek voltak a zenés-táncos produkciók, amelyekben kicsik és nagyok egyaránt bemutatkoztak

Fotó: Horváth László

Április 4-én, kedden tartották hagyományos tavaszi gálájukat a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola német nemzetiségi oktatásban tanuló diákjai. Szülők, nagyszülők, rokonok előtt mutatták meg, hol tartanak a német nyelv elsajátításában. A rendezvény után Hajas Erikát, a nyelvi munkaközösség vezetőjét kérdeztük. – Ahogy az előadásból láthattuk, hallhattuk, nem csak a német nyelvoktatás sikerességét, de Mezőfalva történelmét, kultúráját is megismerhettük. 

Fotók: Horváth László 

– Több mint két évtizede létezik a mezőfalvi iskolában a német nyelv oktatása. Az induláskor a gyökereink megtartása, a hagyományápolás volt a cél. A német nemzetiségi nyelvoktatás lehetőségével sokkal magasabb szinten és nagyobb óraszámban tanulhatják a nyelvet a gyerekek. Természetesen az oktatás mellett a népismeret, a német kultúra is nagy hangsúlyt kap, különösen a helyi német nemzetiségi történelmi anyagra támaszkodva. Fontos, hogy a tanítás során igyekszünk minél többféle módon játékossá, élménydússá tenni az oktatást, felelevenítve a népi hagyományokat is. Munkánk minőségének legjobb visszajelzése a sok sikeres nyelvvizsga. Az órák hangulata, a kulturális eseményeinken megélt közösségi élmények, az országos versenyeken elért kimagasló eredmények, külföldi kirándulásaink mind-mind olyan motiváló erő, ami a gyerekeknek vonzó a német nyelvű tanuláshoz. Az idén is már számtalan első helyezést értünk el. 

 

– A mai gálán az is látszott, hogy a tudás megszerzése mellett egyben remek közösséget is építenek. 
– A nyelvoktatás módszere teljesen más, mint a tan­órai módszer. Az alsóban inkább játékosan tanulnak a gyerekek, és ez nagyon megfogja, ideköti őket. Azáltal, hogy játszanak, szinte nem is gondolják, közben mennyit tanulnak. Része ennek a zene, a tánc, a mese, a közösségi élet. Céljaink elérésében nemcsak kollégákra, az iskolára, hanem a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzatra is nagy mértékben számíthatunk. A mai gála összeállítója Kölesdiné Hajas Dóra, Bodás Dalma, Árva Szabó Ági, és jómagam, Hajas Erika volt. 

 

Az előadás után, amelyben a mesetörténeteken át a zenés, humoros és táncos darabokig széles palettán át kísérhettük figyelemmel a mezőfalvi német nyelvoktatás mai szintjét, a szülők jóvoltából a gyerekek svédasztalos süteménypartival zárták a napot. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában