Fagylaltmánia

2023.04.26. 15:00

Egy nagy cukrászati siker után

A Dunaföldvári Marcipán Cukrászda örömmel osztotta meg a közösségi oldalán, hogy „Ezt is behúztuk! Bent vagyunk a döntőben!” A jó hírt a Gelato Festival World Masters, a világ legrangosabb fagylalt rendezvényének a magyarországi döntőjébe jutás jelentette. Az eseményt négy évente rendezik meg.

Balogh Tamás

A Gelato Festival World Masters a világ legrangosabb gelato rendezvénye, amit négyévente rendeznek meg. Szervezői szigorú kvalifikációs folyamatot követnek. A helyi, nemzeti és kontinentális körökből álló utolsó megmérettetésre csak a legképzettebb, és legötletesebb fagylaltmesterek jutnak be. 

Nagy László a Marcipán cukrászda tulajdonosa és vezető cukrásza, ahogy a kollégái kedveskedő megszólítását nevetve használja: „a ház fagyis fiúja” mesélt magukról a legutóbbi sikere kapcsán. - Most már jó harminc éve vagyok a tulajdonosa a cukrászdánknak, és ezzel a város egyik legrégebbi vendéglátósának számítok. Nézze, ez az én álmom volt, és azért az ember elég sok mindent hajlandó megtenni! Szereti, dédelgeti, akár a gyermekét. Muszáj küzdeni, mert Dunaföldvár nagyon erős a cukrászdák tekintetében. Ez amennyire rossz, annyira jó is. 

Állandó mozgásban

- Az év szinte minden napján nyitva vagyunk, és az biztos, hogy mi nem „alszunk”, mert van tennivalónk bőségesen. Egy komoly versenyhelyzetben vagyunk, de ha magam lennék, akkor is így tenném a dolgomat. Én nem nagyon csinálok valamit azért, mert más is úgy teszi. Ez a dunaföldváriak sajátossága. Én már jó pár éve itt élek, de még mindig nem érzem azt, hogy ősi helyi lakos lennék. ebből kifolyólag nekem egészen más a szemléletem, vagy a meglátásaim.

Nagy László
Fotó: Massimo Pocci

A legújabb sikerről

- Korábban már indultam a Gelato Festivalon és a World Touron is. Az utóbbi Európa Bajnokságán a fagylaltunkkal a negyedik helyezést értük el két éve. Ez volt az az eléggé érdekes verseny, ami a pandémia miatt online lett megtartva. Mi a teljes alapanyagot grammra kiporcióztuk, és átküldtük Bolognába, ahol a Gelato Universiti egyik oktatója a mi utasításainknak megfelelően elkészítette a terméket. Elég nagy kihívás volt. Ehhez képest kvázi, játszva továbbjutottunk a magyarországi döntőbe, amit jövőre rendeznek meg. Ott kilenc fagylalt közül kettőt kell kiválasztania a zsűrinek, amelyek továbbjutnak a világbajnokságra. 

A verseny egy nagyon szubjektív dolog

- Nyilván az akárhány résztvevő, meg van győződve arról, hogy az ő fagyija a legjobb. Ehhez volt egy három fős zsűri, aki olyan lábbal kelt fel, amilyennel, különböző érzések dúlnak bennük, és minden készítményt meg kell kóstoljanak. Ők sem robototok, hogy állandó legyen az értékítéletük, Teljesen kiszámíthatatlan, hogy a verseny időpontjában melyik fog nekik tetszeni a legjobban. Ennek kell megfelelni, ami bizony helyenként lehetetlen. 

A díjnyertes fagylaltról

- Mandulás fehér csokoládé a neve. Egy nagyon különleges alapanyagból készült, ami Európában nem nagyon jellemző. Ennek a csokoládénak nagyon magas a kakaóvaj tartalma, és nagyon intenzív kakaós íze van. Az itt nálunk ismertek tejes jellegűek, nem pedig a kakaóhoz és a fekete csokoládéhoz hasonlóak. Ez az alapanyag egy kolumbiai csokoládé. Az ottaniak a kábítószer termelés helyett igyekeznek egy másik alternatívát igyekeznek nyújtani a gazdáknak és ők ezt kiváló minőségben meg is termelik, ahogy a kakaóbabot és a kávét is. A csokoládéjukhoz egyedül a vaníliát importálják Mexicóból. 

Mi történik addig a receptúrával?

- Ezt folyamatosan tökéletesíteni kell. Napi szinten a pultban kell legyen. Nálunk már a verseny előtt is kóstolható volt, de akkor még más formát adtunk neki. Folyamatosan dolgoztunk rajta, hogy még finomabb legyen és, hogy megtaláljuk azt a „waoo” faktort, ami a sikeréhez vezetett. Végül meg is találtuk. 

Jövőre más és még finomabb lesz ez a fagylalt?

- Ezt még nem tudom megmondani. Lehet, hogy lesznek benne módosítások, de valójában ezt a receptet le kellett adni a versenybizottságnak, ezért nagyban nem lehet eltérni tőle. 

Izgalmas időszak elé néznek?

- Az izgalom nem a verseny miatt létezik, hanem azért, hogy napról-napra ugyanolyan magas színvonalon meg tudjuk állni a helyünket a vendégeik előtt, mint ahogy azt a versenyen tettük! 

A házi versenyben is jól szerepel a díjnyertes fagyi

- Ezt az ízt először tortában kínáltuk a vendégeknek. Abban is fellelhető ez az íz világ, a fehér csokoládé, a szeder, és a levendula, Ők a fagyiban is ismerik és kedvelik. Nincs könnyű helyzetben ez a kedvenc, hiszen az alapfajták (a csokoládé, vanília, citrom) mellett arra törekedtünk, hogy nálunk olyan fajtákat kóstolhassanak, amiket másutt nem találnak meg. Ezeket mi kísérleteztük ki, egyedi termékek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában