Egyedi és különleges lett

2023.04.08. 19:09

Átadták Fejér vármegye tojásfáját Alsószentivánon (galéria, videó)

Fejér vármegye tojásfája olyan lett, mint Gombóc Artúr csokoládés ládája: van itt mindenfajta forma, szín, elképzelés, kivitelezés. Bőséges, változatos és káprázatos. A miénk!

Hajdú Marianna

Áldást is kapott Fejér vármegye tojásfája

Fotó: Nagy Norbert

Szürkeség, hideg szél, szemerkélő eső. Kimondottan barátságtalan időben érkezünk Alsószentivánra nagypénteken. A Rákóczi és a Béke utca sarkán lévő parkoló felé igyekszünk, de alig érünk be a faluba, messziről látni, hogy valami készül. Rengeteg autó, még több ember igyekszik egy irányba.

Az említett kereszteződésben álló, magányos fa káprázatként tűnik ki az időjárás miatt szürkére mázolt környezetéből. Hatalmas lombkoronája telis-tele színes szalagokkal, díszes húsvéti tojásokkal. Le sem tudjuk venni róla a szemünket. Nincs kérdés: az alsószentivániak megcsinálták!

A megbízhatatlan idő a művelődési ház épületébe kényszerít mindenkit. A terem saroktól sarokig tele van. Fejér vármegye rengeteg települése képviselteti magát a vármegye tojásfájának szentelésén és átadásán.

Még mielőtt a rengeteg vendég körbeállta volna a pazar ünnepi díszfát, az egy hónappal korábban kiírt irodalmi pályázat elismeréseit osztották ki a művelődési ház termében. A nevezők mesét, esszét, novellát és verset írtak, amelynek középpontjában Alsószentiván állt. A beérkezett művek komoly próba elé állították a bírálókat, de ki nem fogtak rajtuk. Mind a 23 mű és alkotó díjban részesült, amit Szarvas József, a település díszpolgára adott át.

Az Alsószentiván Községért Egyesület meghirdetett kezdeményezésére Fejér vármegye 108 települése közül 91 településről érkezett egyedi készítésű hímes tojás az alsószentiváni tojásfára. A korábban a művelődési házat megtöltő tömeg már a színes fát állja körbe. Hantos, Csókakő és Kisláng az utolsó pillanatban érkeztek díszes tojásaikkal, bár méreteiket tekintve elképzelhető, ekkora tojásokhoz már útvonalengedélyt kellett kérniük, nehéz szállítmányra hivatkozva.

A tojásfán nincsen két egyforma tojás. Sem méretben, sem mintában, elképzelésben, megalkotásban, de még technikában sincsenek (teljesen) egymáshoz hasonlók. Készítőik a legváltozatosabb ötleteket valósították meg tojásaik díszítésekor. Van festett, ragasztott, varrott, fűrészelt, hímzett, gyöngyözött, kötött, horgolt, dobozolt, fonott – számba sem lehet venni, biztosan kihagytam valamit.

Varga Gábor országgyűlési képviselő adta át jelképesen az egész vármegyét szimbolizáló és összefogó tojásfát. A képviselő kijelentette, igaz, először valósult meg a vármegye tojásfájának megalkotása, de vitathatatlanul Alsószentiván községé az érdem és mától a hagyománya is. 

Helter István atya és Nagy Richárd lelkész áldásukkal is ellátták Fejér vármegye tojásfáját.

 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában