Március 15.

2023.03.14. 17:00

Így ünnepelnek az óvodások

Március közepén nemzeti színű lobogókat lenget a szél, az emberek pedig kokárdát tűznek a ruhájukra. Az ünnepléshez felöltöztetjük a lelkületet is, készülünk és hangolódunk. Hogyan is lehet elmagyarázni egy kisgyermeknek, hogy mi az a március 15-e, mit ünneplünk akkor?

Török Tímea

A hangolódás része volt a nemzeti színű tulipánok készítése

Fotó: Laczkó Izabella

Az ünnep és az azt megelőző időszak különbözik az átlagos, szürke mindennapoktól. Akkor adja a kiteljesedés érzését a gyerekeknek, ha a készülődés során az érzelmi, hangulati elemeket helyezzük előtérbe, ha pozitív töltetet adunk számukra a hétköznapokhoz képest. A készülődés az együttlét örömét adja a gyermeknek, erősödik a személyes kötődés a szülőkkel, vagy a pedagógusokkal közös tevékenységek során. Erősíti a hagyományokat, a közös élmény erejével fokozza a gyerekek közösséghez való tartozását. 

Az óvodás gyerekek életkori sajátosságaiból adódóan az ünnep jelentőségét elsősorban külső jegyekből érzékelik a megélt, megtapasztalt érzések alapján (mint például zászló, kokárda, ünneplőruha). 

Kulcson a Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde csöppségei minden évben elsőként emlékeznek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről a település központjánál a Kossuth-szobornál. Ebben az évben a Füles csoport hozta el a nemzeti színű tulipánjait, és az óvónők segítségével elhelyezték a forradalom egyik legnagyobb alakjának emlékműve mellett, sok ünnephez kapcsolódó mondóka, vers és dal kíséretében. A felkészítő pedagógusok: Farkas Istvánné, Szabó Dóra és Kriston Korina. 

A településen egyébként kifejezetten a gyerekeknek szánt ünnepi műsort szerveznek az idén. Az önkormányzat mottója: ünnepeljen együtt a család a nemzeti ünnep alkalmából. Ezért kreatív kézműveskedésre, huszárképzőre várják a gyerekeket, majd interaktív, verses, zenés műsorral ünnepelnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában