Különleges előadás

2023.01.10. 11:00

Péntek Attila biológus előadása: Haragos- és másféle siklók Kisapostag környékén

A település gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. Ezt bizonyítja az a pénteken nyílt kiállítás is, amely dr. Somorácz György és Klép Sándor csodás kisapostagi természetfotóit mutatja be. A tárlat ugyan még két hétig látható, pénteken különleges előadást hallhatunk ezen képek társaságában.

Kállai Félix

Péntek Attila László ismeri az összes siklófajt

Fotó: PAL

Talán még emlékeznek rá, nemrég Kisapostag a bulvármédia fókuszába került, miszerint többen beszámoltak arról, hogy kétméteres felágaskodó, harapós kígyó tartja rettegésben a békés falu lakóit. Akkor a hírnek utánajárva megkerestük Péntek Attila Lászlót, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának titkárát, hogy tényszerűen mondja el a hír kapcsán a szakmai véleményét. 

A biológus 2015 óta jár a környékünkön adatgyűjtés céljából, így ismeri az összes siklófajt, amelyből mindegyik megtalálható a térségben. Mint ahogy ezt már korábban megírtuk, a kaszpi haragossik­ló (Dolichophis caspius) egy fokozottan védett és Magyarországon kifejezetten ritka állat, környékünkön néhány tucat példány él. A nevében szereplő jelző a viselkedésére utal, ami hazai kígyók között egyedivé teszi. Bár alapvetően kerüli az embert, ha veszélyben érzi magát, akkor könnyen ellentámadásba lendülhet. Ha sarokba szorítják, vagy hirtelen közelről meglepik, és úgy érzi, hogy nem tud gyorsan kereket oldani, akkor megpróbálja a „támadóját” elriasztani. Ilyenkor gyakran felágaskodik, és odakap az ember lába felé. Ha a meglepetés sikeres és a „támadó” meghátrál, akkor szélsebesen elviharzik. Kézbe véve vadul csapkod és harapással próbál kikeveredni a szituációból. 

Cikkünk sokakat érdekelt, talán emiatt is gondolták a szervezők, hogy Péntek Attila Lászlót meghívják Kisapostagra, hogy tartsa meg előadását „Haragos- és másféle siklók Kisapostag környékén” címmel. 

Az érdekes előadás időpontját könnyű megjegyezni, hiszen Péntek Attila péntek 13-án 16 órakor várja az érdeklődőket a Kisapostag Község Önkormányzati Hivatal (Petőfi Sándor út 63.) földszinti előadótermében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában