Hasznos tippek

2022.08.28. 08:00

Szúnyoghelyzet: mit tehetünk a vérszívók ellen?

duol.hu

Az idei nyárnak szinte vége van, de a mostanában lehullott csapadék azért még képes némi szúnyogszaporulatot beindítani, írja a pusztaszabolcs.hu. Az aszálynak köszönhetően a talaj száraz, ezért elszívja az eső vizét, de a háztartásokban a különböző eszközökben felhalmozódik az, amit hagynak a lakosok pangani, nem is tudván milyen veszélyeket rejthet az állott esővíz nem megfelelő tárolása!

Ezekből a vízgyűjtőkből kikelő őshonos szúnyogfajok egyike sajnos képes terjeszteni a Nyugat-nílusi vírust. Ez a betegség  nálunk jellemzően augusztus végén és szeptemberben szokott előfordulni. A kórokozót a vándormadarak hurcolják, a szárnyasokat megcsipkedik az említett hazai szúnyogfaj egyedei és így terjesztik a vírust. A fertőzött szúnyogok a lovakra is átvihetik a betegséget, ami a patásokra is nagyon veszélyes.

Ezek a vérszívók azonban nem csak állatokra veszélyesek, emberekről is táplálkoznak, így fertőződnek meg évről-évre itthon honfitársaink ezzel a kórokozóval!

Hogy mit tehetünk a szúnyogok ellen? Az alábbi képen hasznos tanácsokat olvashatnak a témával kapcsolatban:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában