Nem mindennapi látvány

2022.02.05. 18:10

Hidroplán a Dunán - Videóval frissítve

Antal Lajos

A múlt század húszas éveiben, egészen pontosan 1923 és 1930 között működött az Aeroexpress Rt, mely hat darab akkoriban igen korszerű Junkers F-13-as repülőgéppel napi rendszerességgel kötötte össze légi úton a magyar és az osztrák fővárost, alkalmanként pedig légitaxi járatokat közlekedtetett Budapest és a Balaton között. 

A cég működésének megszűnése után a 1933-ig még fel-felszállt egy-egy hidroplán a Balatonról, de utána végleg megszűnt a vízirepülőgépek magyarországi üzemeltetése. Az újabb próbálkozásra kilencvenkilenc évet kellett várni, melynek eredményeként egy profikból álló lelkes csapatnak köszönhetően 2022. február 4-én és 5-én ismét hidroplán szállt le a Duna vizére az adonyi rév mellett. 

Az Aeroexpress néven alakult vállalkozás Norvégiából szerzett be egy Cessna hidroplán, hogy újjáélessze a haza vízirepülést. A februári 4-5-i adonyi tesztrepülések a légügyi és a víziközlekedési hatóságok felügyelete mellett a vízimentők biztosításával történtek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában