Jó ha tudja

2021.12.07. 15:00

Óvatosan bánjunk az antibiotikumokkal!

Az Európai Antibiotikum Napot, a hagyományokhoz híven, november 18-án rendezték. E napon felhívták a szakemberek a figyelmet az antibiotikumok megfontolt alkalmazására. Ennek kapcsán fogalmaz meg egész évben időszerű, fontos tudnivalókat a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya is.

Fejér Megyei Kormányhivatal

Fotó: Shutterstock

Az antibiotikumok baktériumokra hatva megakadályozzák a szaporodásukat, elpusztítják azokat. Ezeknek a gyógyszereknek a felfedezése, alkalmazása nagy előrelépést jelentett az emberiség történetében, régen súlyosnak számító, sokszor halálos fertőző betegségek váltak gyógyíthatóvá.

Az antibiotikumok azonban nem képesek mindenféle fertőzést gyógyítani. Az őszi téli hónapokban jelentkező felső légúti hurutos megbetegedések legtöbbjét vírusok okozzák, amelyekre az antibiotikumok hatástalanok.

Az antibiotikumok indokolatlan, vagy helytelen használata hozzájárul ahhoz, hogy azokkal szemben ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok alakuljanak ki, amely nagyon komoly közegészségügyi kockázatot rejt magában. Ez mindannyiunk számára veszélyt jelent, mert az általuk okozott fertőzések jelentősen nehezebben gyógyíthatók, így a betegek nagy veszélynek vannak kitéve. A nem megfelelő használat az ellenálló, rezisztens baktériumok számának növekedése révén oda vezethet, hogy bizonyos fertőzések esetében elveszíthetjük a hatékony kezelés lehetőségét.

A felelősség mindannyiunké, hogy csak indokolt esetben, a megfelelő ideig és módon szedjük ezeket a gyógyszereket.

Antibiotikumokat csak az orvos elrendelése alapján alkalmazzunk. Mindig be kell tartani az orvos utasításait arra vonatkozóan is, hogy hány napig, naponta hányszor kell bevenni a gyógyszert. Ne essünk abba hibába, ha már javul a betegségünk, idő előtt abbahagyjuk az antibiotikum szedését.

A korábbi betegség kezeléséből megmaradt antibiotikumot ne tartogassuk későbbre. Ha nagyobb mennyiséget kaptunk, mint amennyire szükségünk volt, adjuk le a gyógyszertárakba.

Ne kezdjünk öngyógyításba másoktól kapott antibiotikummal.

Ha egy korábbi betegségünk az antibiotikum adását követően gyorsan gyógyult, ne gondoljuk azt, hogy ismét erre lenne szükségünk. Az orvosunk tudja eldönteni, hogy ebben az esetben is baktérium okozta fertőzésről van-e szó, illetve szükséges-e ismételten antibiotikumot szedni.

Az antibiotikumok megfontolt használatával mi magunk is hozzájárulhatunk hatékonyságuk megőrzéséhez.

Vezető képünk illusztráció. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában