ez még nem covid

2021.09.18. 12:00

Elkezdődött az iskola, és vele jött a náthaszezon is

Alig kezdődött el a tanév, máris rengeteg a beteg gyerek. A háziorvosokat banális felsőlégúti fertőzésekkel, hasmenéssel, hányással egyaránt keresik a szülők.

munkatársunktól

Kevés olyan fárasztó időszakot éltek meg eddig dr. Tusa Annamáriáék a szekszárdi gyermek házoiorvosi rendelőben, mint a mostani. Naponta vagy száz beteg gyerek miatt keresik őket, folyamatosan írják az instrukciókat a zárt Facebook-csoportban, privát üzenetben, állandóan csörög a telefon. Emellett megállás nélkül adják egymásnak a kilincset a vizsgálatra érkezők, és mint kiderült, nemcsak azok jönnek, akik előzőleg telefonáltak, de azok is, akiknek nincs időpontjuk, holott erre még mindig szükség van, írja a teol.hu.

A legnagyobb dologidőben értük utol telefonon dr. Mészáros Zsuzsannát Pakson, akinek hasonlóak a tapasztalatai. Nagyon sok a beteg ovis és iskolás, de nem koronavírusosak, ezt a gyermek háziorvos azonnal leszögezte. Náthával, felsőlégúti, vírusos fertőzéssel, hányással-hasmenéssel küzdenek a kis páciensek. A szülők viszont nem egy esetben fegyelmezetlenek, volt, aki a táppénzzel kapcsolatban követelőzött, míg más a hányós csemetéjét lelkiismeretfurdalás nélkül küldte iskolába az egészséges társak közé, így nem csoda, hogy a többi gyerek és a pedagógusok is kidőltek a sorból.

Beszéltünk egy dombóvári felnőtteket gyógyító háziorvossal. Ő nyugodt légkörben tette a dolgát, annyit mondott, szereti megvizsgálni a hozzá forduló betegeket.

Mint arról mi is beszámoltunk, Tolna megyében jelenleg jó a koronavírus-helyzet, néhány esetet derítenek fel ezekben a napokban. De azt is megírtuk, hogy Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint idén nemcsak a Covid–19 negyedik hullámával kell számolni, hanem influenzajárvány szintén lehet. Az előbbi betegségről szólva kifejtette, ugyan nem emelkedik olyan gyorsan az esetszám, mint a harmadik hullám elején, de többen vannak kórházban. Elsősorban azok kerülnek be, akik nincsenek beoltva, a szakember szerint egyértelműen ők vannak nagyobb veszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában