piaci körkép

2021.09.04. 20:00

Cseresznye, alma – végre itt az igazi paprikaszezon

Színek és ízek pompáját mutatja szeptember elején az újvárosi piac. Paprikafronton szinte teljes a választék: csípős, erős, alma és cseresznye. Ár-érték arányban talán most kell lépniük a befőzőknek. Körkép.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

E sorok bérvésője pár hete tért haza az olasz csizma egyik déli szegletéből, ahol reggelente szorgalmasan látogatta a helyi piacokat. Főként a halas és egyéb tengeri kincseket árusító kofáknál ácsorgott, ám jutott idő a zöldséges standok szemrevételezésére is. Friss áruban olasz barátaink szinte verhetetlenek, ám csütörtöki szemlénk után összegezhetjük: az újvárosi piac is bátran megállja a helyét.

Szerkesztői meglátás alapján ezúttal a paprika­frontra koncentráltunk. A lecsónak való – egyébiránt befőzésre, vágott vegyesbe, csalamádénak is kiválóan alkalmas – paprika kilóját 250–400 forint között kínálják. Szinte dömping mutatkozik cseresznyepaprikából. A kerekded, nagyobb szemű kilóját 550–700 forintért, amíg a kisebb, ám pont olyan ízértékkel és erősséggel (próbáltam – a szerk.) bíró kilóját 450–600 forintért kínálják.

A paprikarajongóknak most jött el a főszezon – tessék választani
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az utóbbi évtizedben vált népszerűvé a kápia paprika, amely ízes, húsos, felhasználhatósága sokrétű. Salátába, lecsóalapba éppen úgy beilleszthető, ám igazi létjogosultságát egy jó zakuszkában nyeri el. A jelen hazai gasztroszakírói rendre paradicsom és/vagy pritaminpaprikára esküdnek, ám az igazi megoldás a húsos kápia.

A választékra ezúttal sem lehet panasz – paprika, ilyen, olyan, amolyan, több felvonásban

Ha jövő január közepén egy jó pörkölt mellé szeretnénk falatozni egy kis ecetes, csípős almapaprikát, akkor itt az idő: ideje elővenni a megfelelő literes dunsztosüveget. Tavaly, emlékszem, alig pár héten át volt kapható megfizethető áron, most viszont válogathatunk. Ára 250–550 forint között mozog kilónként, és itt is érdemes legalább két kört menni a standok körül, hogy kiválasszuk a nekünk megfelelőt. A hegyes erőset darabonként 20–100 forint között adják, hármasával, azaz csomagban jóval gazdaságosabb (maximum egy százas). Az igazán erősek még nem érkeztek meg. Egy alapi termelő már kínál darabonként és kilóra is jalapenót, de a habaneróra és a scorpióra még várni kell. A kellemesen erős és ízes gyufapaprika kilóját 2600–3000 forintért adják.

Színek és ízek kavalkádja a helyi standokon
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában