Rendhagyó programsorozat

2021.04.06. 07:00

A húsvét ünnepi varázsa

Az elmúlt években az ünnepeknek – különösen a többnaposaknak – kissé eltünni látszott a varázsuk, amelyeket a családok a wellness-hotelekben töltöttek.

Török Tímea

A pandémia miatt jelenleg még tartanak azok a korlátozó intézkedések, amelyek egyebek között nem teszik lehetővé a hotelek magáncélú látogatását. Ezért a korábban megszokott hosszú hétvégéken jellemző wellness-népvándorlás most szóba sem jöhetett. Így talán a kényszerűségnek is köszönhetően, de a legnagyobb keresztény ünnepet idén mindenki valahogy megünepelte. Volt, aki családi körben sonkával és tojással, volt aki virtuálisan ugyan, de a hagyományos locsolkodással, és voltak, akik online a templomban, misén, istentiszteleten emlékeztek meg Jézus Krisztus feltámadásáról.

A legnagyobb keresztény ünnep varázsa a gyerekeket is megérintette
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Rácalmáson a Jankovich-­kúria Rendezvény- és Turisztikai Központ rendhagyó húsvétot szervezett a Rác­almási Művelődési Ház és Könyvtár együttműködésével.

A szervezők alkotó kreativitása egy olyan programsorozatot hívott életre, amely változatos húsvéti rendezvényekre invitálta az ünnepelni vágyókat, vagy kikapcsolódásra éhezőket. Természetesen a koronavírus terjedésének megakadályozása miatti korlátozások teljes betartása mellett.

A közösségi tojásfa díszítése

A kisvárosban már szokásos ünnepi kézműves-játszóház helyett, de mégis együtt húsvéti dekoráció készülhetett online segítséggel az intézmény közösségi média oldalán látható videókkal. Lépésről lépésre követhettük a dekor­elemek kialakítását, és közben magunk is elkészíthettünk egyet-egyet saját kezűleg. Így a kézműves kedvűek az online segédlettel alakíthattak ki a többi között tojástartó nyuszipoharat, fonalnyuszit és fonalból készült csibét, húsvétra hangolt grincsfát, ünnepi dekorációt befőttes üvegből, és húsvéti nyuszit papírtányér felhasználásával.

Talán a kényszerűségnek is köszönhetően, de a legnagyobb keresztény ünnepet idén mindenki valahogy megünnepelte. Most nem indulhattak a családok a hosszú hétvégén wellness-hotelekbe, ellenben volt, aki családi körben sonkával és tojással, volt, aki – mit a képen Kanik Izabella és Rizmayer Jankó – hagyományos locsolkodással, és volt aki online istentiszteleten emlékezett meg Jézus Krisztus feltámadásáról. Rácalmáson rendhagyó húsvéti programsorozatot szerveztek

Szintén ez a fórum adott helyet a húsvéti hímes tojások versenyének is. A legnépszerűbb tojásról készült fotó ajándékkal gazdagítja majd a tulajdonosát.

A kúria idén először hívta a rácalmásiakat a közös díszítésre

Másféle, de szintén az ünnephez kötődő kikapcsolódásra adott lehetőséget egy koncert, amelyet a Glória Kamarakórus adott. A rácalmási online felületeken hallgathatták meg a zenerajongók a kiváló előadást.

Húsvétvasárnap a gyerekeket invitálták tojáskeresésre. A kúria parkjába közel félszáz tojást rejtettek el a szervezők.

Szintén a programsorozat részeként április 1–5. között lehetőség volt a Jankovich-kúriában egy közös tojásfadíszítésre. Arra kértek minden érdeklődőt, hogy tegyenek egy sétát a település turisztikai központjában, és vigyenek magukkal egy akasztóval ellátott húsvéti tojást, amit a rác­almási tojásfára – amely az első parkolóban található – a kellemes séta közben helyezzenek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában