kulcs

2020.12.16. 08:00

Az égetési tilalomra keresték a megoldásokat

Nyáron arról szóltak a hírek, hogy győztek a természetvédők, és a kilátásba helyezett szankciók miatt 2021. január elsejétől nem lehet avart és kerti hulladékot égetni.

Török Tímea

A zöldhulladék kezelése számos kérdést vet fel minden településen Fotó: FG Illusztráció Zsákolt zöld hulladék - címkével ellátva Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Veszélyhelyzet alatt az égetési tilalom nem lép életbe

Most mégis úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány ezt a szabályt is felülírja, és amíg a veszélyhelyzet fennáll, az égetési tilalom nem lép életbe.

Az égetés sok vita tárgya minden településen. A természetvédők indokai érthetőek, hiszen érvelésük alapja, hogy rengeteg káros anyag szabadul fel az égetés során, és valljuk be, hogy az égetés tiltásával azoknak a vitás kérdéseknek is elejét lehet venni, amikor egyedül az égető állítja azt, hogy épp avart éget, de mindenki más tudja és szenvedi, hogy legjobb esetben is háztartási hulladékot tüzel.

A kulcsi önkormányzat felismerte, hogy nem egyszerű a rá váró feladat, ha az avar­égetésről van szó. Mert a tiltás után nemcsak azzal kell számolnia, hogy a közterület-fenntartás során mennyi zöldhulladék képződik, hanem a lakosság által termelt mennyiséget is figyelembe kell venni, és a megoldásban is segítenie kell a polgároknak.

A zöldhulladék kezelése számos kérdést vet fel minden településen
Fotó: FG
Illusztráció
Zsákolt zöld hulladék – címkével ellátva
Fotó: Fehér Gábor FG
Fejér Megyei Hírlap

– Sok megkeresés érkezett a zöldhulladék elszállításának lehetőségei kapcsán közvetlenül és közvetve is a kulcsi önkormányzathoz. Követve a közösségi média csoportjaiban indított beszélgetéseket, az ott is említett igényekre reagálva felvettük a kapcsolatot a szolgáltatóval, a Dunanett Nonprofit Kft.-vel. Tárgyaltunk egy esetleges, december közepi plusz zöldhulladék-szállítási alkalom megrendeléséről, amelyre a szolgáltatói ajánlatot megkaptuk – mondta el Fekete György, a település alpolgármestere. A költségek tervezéséhez a plusz egy alkalom megrendelése kapcsán több kérdést is megfogalmazott a kulcsi vezetés részéről a szolgáltató irányába.

– A kérdéseinkre kapott válaszok alapján tájékoztathatom a lakosságot, hogy az öt centiméternél kisebb átmérőjű gallyakat, ágakat el tudják szállítani, és elszállítják a nem zöldhulladékos vagy szelektíves zsákokban kihelyezett zöldhulladékot is. Azonban csak a hulladékszállítási szerződéssel rendelkező ingatlanok elől szállítják el a kihelyezett zöldhulladékot, és maximum fél köbméter mennyiséget visznek el háztartásonként – tájékoztatta lapunkat az alpolgármester. Majd hozzátette:

– A válaszok alapján 2020. december 23-ra megrendeltük a szolgáltatótól a további egy zöldhulladék-szállítást, amelyet az önkormányzat finanszíroz, de a zöldhulladék kihelyezéséhez szükséges zsákok beszerzése az ingatlantulajdonosok feladata – mondta el Fekete György.

Fontos gyakorlati tanács, hogy azon szerződéses ügyfelek, akik nem vették még fel szelektíves és zöldhulladékos zsákjaikat, illetve kifogytak a felhalmozott „zsákkészletből”, de ebben szeretnék kihelyezni december végén a zöldhulladékot, és vásárolni szeretnének, a szolgáltató elérhetőségein keresztül tudnak érdeklődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában