A jogász válaszol

2020.12.05. 08:00

Az álláskeresési járadék tudnivalói

Az álláskeresési járadék az álláskereső megélhetését, önálló álláskeresését segíti mindaddig, amíg nincs jövedelme, és ezt az összeget az államtól kapja.

duol.hu

Álláskeresési járadék illeti meg azt, aki álláskereső, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani, illetve az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább háromszázhatvan nap jogosultsági idővel rendelkezik. Az ellátás nem szociális alapon, hanem biztosítási elven jár. Ha valakinek a munkanélkülivé válása előtt volt munkaviszonya, vagy vállalkozó volt, akkor kaphat álláskeresési járadékot. Az álláskeresőnek regisztráltatnia kell magát a lakhelye szerinti munkaügyi központban.

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

Az álláskeresési járadék összegének kiszámításánál a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedév átlagbérét kell alapul venni. Ha valakinek nem volt végig munkaviszonya vagy vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó jogviszonya, a számítás alapja arányosan csökken. Ha a megelőző négy naptári negyedévben egyáltalán nem állt fenn jogviszony, akkor a minimálbér 130 százaléka a járadék megállapításának alapja. A járadék összege ennek az átlagbérnek a 60 százaléka, és nem lehet magasabb a minimálbérnél.

Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama minimum 36, de legfeljebb 90 nap. A nyilvántartásba vételhez szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, tajkártya, adóigazolvány, iskolai, illetve szakképzettséget igazoló okiratok.

A kérelem benyújtása úgy zajlik, hogy az álláskereső személyesen bemegy a kirendeltségre, ahol a kérelemnyomtatványt névre szólóan kinyomtatják a részére, és ezen a nyomtatványon kérheti az ellátás megállapítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában