hosszabb távon

2020.10.08. 11:30

Összefogás a kistemetőért – a takarítás után gondozás

Szombaton délelőtt közösségi összefogás keretében kezdik el rendbe tenni az évek óta elhanyagolt, „kistemetőként” ismert területet. A kezdeményezés egyik vezetője Orosz Csaba, a terület önkormányzati képviselője, akivel a helyszínen beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

A kistemetőként ismert területen korábban is számos akció volt már, miben lesz ez más?

– Valóban, az elmúlt évtizedekben több takarítási akció is zajlott, ám odáig egyik kezdeményezés sem jutott el, hogy hosszabb távon gondolkodjon a sírkert rendezéséről. Tudni kell, hogy korábban, évszázadokon át ez volt a penteleiek temetkezési helye. Az 1960-as évek végén született meg az a döntés, amely bezárta ezt a temetőt. Az 1980-as évek elején a pentelei polgárok készítettek egy összeírást a kistemetőben található sírokról. Ezen gyűjtés alapján szeretnénk elkezdeni a sírkert rendbetételét. Egy-egy takarítási akció nyilván fontos és elismerésre méltó dolog, de mi azt szeretnénk, hogy hosszabb távon találjunk megoldást a kistemető jövőbeli helyzetére.

Orosz Csaba az egyik síremléknél
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Az említett, 1980-as évek elején készített összeírásban hány sír szerepel?

– Az akkori helyi pentelei polgárok készítette gyűjtésről beszélünk, amely parcellákat tartalmaz. Ezeket természetesen össze kell vetnünk levéltári adatokkal is. A lényeg, hogy számos olyan sírhely van a kistemetőben, amelyet évtizedek óta nem gondoz senki. A sírkert rendbetétele egy hosszabb folyamat lesz, de itt az idő, hogy ezt a munkát elkezdjük.

– Milyen munka várja majd a jelentkező önkénteseket szombaton?

– Szombaton délelőtt 9 órától várjuk az önkénteseket, akik munkájukkal segítik a kistemető kitakarítását. Ez lenne az első lépés, azonban el kell gondolkoznunk azon is, hogy hosszabb távon mit is szeretnénk kezdeni ezzel a területtel, amely fontos helytörténeti értékkel bír. Az itt található sírok szerves részét képezik Pentele múltjának, és ezen értékeket, emlékeket véleményem szerint fontos megőrizni, megmenteni a következő generációk számára. A járványhelyzet miatt az idei évben sajnos elmaradt a korábban nagy népszerűségnek örvendő rendvédelmi hónap. Az önkormányzat döntése alapján 120 ezer forintot fordíthatunk három katonai sír rendbetételére. Kettő itt található a kistemetőben, egy pedig a városi sírkertben, ennek egyik jelentősége, hogy a síremléket a Penteléhez is kötődő neves szobrász, Berán Lajos tervezte. A kistemetőben található két katonasírt és azok környékét terveink szerint szombaton kitakarítjuk, rendbe tesszük.

A kápolnáról

„Szent Pantaleon emléknapja alkalmából Dunaújváros ­önkormányzata, a Pentele ­Baráti Kör és a római katolikus egyházközség megemlékezést tartott szombaton este a kistemetőben, és szentmise keretében szentelték fel a felújított kápolnát. A hosszú évekig tartó elhagyatottság után talán révbe ért a dunaújvárosi régi temető ügye. A közel­múltban feldúlt kegyhelyeket ismét rendbe hozták, a már-már műemléknek számító ­kápolnát pedig felújították. Az arra járó csak ámulhat: hihetetlen, milyen szép lett” – tudósított 1992. július 28-ai számában a Dunaújvárosi Hírlap.

A kistemető centrumában áll a Szitányi-kápolna. „Szemet nyugtató látvány arányos méreteivel, romantikus stílusú megjelenésével.” Építtetője Szitányi Ullmann Vilmos volt. Apjának I. Ferenc 1825-ben Bécsben adományozott nemességet és címert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában