naponta többször fertőtlenítenek

2020.05.19. 07:00

Napról napra növekszik az óvodai gyereklétszám

A járványügyi szabályok enyhítésével megnyithattak az óvodák is ügyeleti rendszerben. Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője elmondta, gördülékeny volt az átállás.

Balla Tibor

2020.05.18. Óvódai ügyelet Dunaújváros Hétszínvirág óvoda Fotós: zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az Aranyalma tagóvoda kivételével, amely most egy komolyabb felújítás alatt áll, a város mind a 11 óvodája nyitva van. A szabály változatlan, csoportonként öt kisgyermek lehet, és szülő nem léphet be az épületbe. Naponta többször elvégzett fertőtlenítéssel próbálják a vírust kiszorítani az életükből.

Az Eszterlánc tagóvodában a napsütéses udvaron töltik az időt a gyermekek
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A hétfői napon a 11 óvodában 140 kisgyermek vette igénybe az ügyeleti rendszert. Ez komoly létszámemelkedést jelent, ugyanis május 4-én 36 fő volt csupán, napról napra kúszik fel a gyermeklétszám. Akik megtehetik – mert például gyesen vannak, vagy sajnálatos módon munkanélkülivé váltak –, azok még kitartanak, és várják, hogy a vírus még inkább háttérbe húzódjon.

Az óvodavezető elmondta, simán ment az átállás, az alkalmazkodás, ugyanis teljes készültségben álltak. Még az elején, amikor tudták, hogy csak a két ügyeletes óvoda lehet nyitva, kiadták a részarányos szabadságokat, és besegítettek az átirányított munkába az önkormányzatnak, idős embereknek vittek élelmiszert, gyógyszert az óvodai dolgozók. Emellett sokan maszkot, bábukat, babaruhát varrtak otthon, előkészítve a gördülékeny szeptemberi indulást.

Teljes mértékben fel vannak arra készülve, hogy ha maximális létszámban indulhatnak az óvodák, akkor gond nélkül tudják venni az akadályt. Ebben az esetben nyilván egész nyáron üzemelni fognak az intézmények. Akkor, amikor a legjobban tombolt a járvány, az óvónők elkészítették azokat a feladataikat, amelyeket nyáron szoktak, így amikor – bár csökkentett létszámmal, de – kinyithattak az óvodák, könnyedén fel tudták venni a munkát.

Az átirányított munkában most kevesebben tudnak részt venni, hiszen hiába van csak öt kisgyermek egy csoportban, de ugyanúgy kell dél­előtt és délután is óvodapedagógus, és dajka egyaránt. Utóbbiak közül már mindenki dolgozik, ugyanis a szokásosnál is sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, minden nap a teljes óvodát átfertőtlenítik. Erre kényesen ügyelnek.

Amint megkapták az utasítást, hogy nyithatnak, a lehető legtöbb fórumon megjelentették a felhívást a szülők részére. Nagyon fontos, hogy kérelmet kell beadni a szülőnek. A munkahelytől munkáltatói igazolást kell vinni, és a szülőknek nyilatkozatot kell kitölteniük, hogy a gyermek egészséges, és felelőssége teljes tudatában kijelenti, hogy a családban nincs koronavírusos megbetegedés. Ezen okmányok megléte után az óvoda fogadja a gyermeket, de csak másnap, hiszen számára az ételt is meg kell rendelni.

Eddig nem volt fennakadás, minden résztvevő rugalmasan, segítőkészen állt a kérdéshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában