Mezőfalva és Baracs is Top-forrásból hozhatja létre az új gyermekintézményt

2020.05.12. 07:00

Bölcsődék: a legkisebbekért dolgoznak az önkormányzatok

Tizennyolc Fejér megyei településen 2,75 milliárd forintból indulnak bölcsődei fejlesztések a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében, köztük a Dunaújváros környéki településeken is. A nagyvenyimi beruházásról már korábbi lapunkban beszámoltunk, most a hasonlóan nyertes pályázó községek Mezőfalva, Baracs építkezésének jelenlegi állásáról, és a kisapostagi önerős fejlesztésről szól a krónika.

Horváth László

A pályázati nyertes települések közül Mezőfalva 2019-ben pályázott bölcsődefejlesztésre, ami óriási segítség a mezőfalvi fiatal lakosoknak, és nem utolsósorban munkahelyteremtő beruházás is. Mezőfalva a jövőben két csoportszobás bölcsődével gazdagodik. Megvalósítását a kormány 297 millió forinttal támogatja. A tervek szerint a 452 négyzetméter hasznos alapterületű intézmény kivitelezési munkálatai még a 2020-as év végén elkezdődhetnek, hogy mielőbb igénybe tudják venni a szülők és a legkisebb mezőfalvi lakosok – osztotta meg a jó hírt Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője internetes közösségi oldalán.

Nagy Katalin két kisgyermekkel nagyon örül, hogy teljes lesz a bölcsődei, óvodai ellátottság Baracson
Fotók: Horváth László

Hasonlóan jó hírekről számolhatunk be Baracs esetében is. Az épület teljes alapterülete 630 négyzetméter lesz, amelyben egy kétcsoportos bölcsőde és egy védőnői rendelő található majd. Területi megoszlásban a bölcsőde 570 négyzetmétert, védőnői 60 négyzetmétert foglal el. A kicsik helye pályázati támogatással, a védőnői rendelő pedig önkormányzati saját forrásból valósul meg.

A kivitelező kiválasztására a közbeszerzési kiírás május hónapban megjelenik, így jó eséllyel az építkezés a második félévben elkezdődhet. Befejezés várhatóan 2021 második felében lesz.

Kisapostagon saját forrásból valósítják meg a bölcsődeépítést

– Külön megkötés a beruházásnál, hogy 10 férőhelyes parkolót is kell építenünk hozzá. Ez utóbbi a korábbi gyermekintézményünknél, az óvodánál is megvalósult. Hozzá kell tenni, hogy a szolgáltatást igénybe vevő szülők legnagyobb örömére – mondta lapunk érdeklődésére válaszolva Várai Róbert, Baracs polgármestere.

A bölcsőde szükségességét és építésének megkezdését hasonlóan nagy örömmel fogadta Nagy Katalin pedagógus is, aki szeptembertől óvodába készülő és egy csecsemőkorú kisgyerekével sétált a leendő bölcsőde helyszínének közelében. Kérdésünkre elmondta, hat éve költöztek a községbe, és rendkívül fontosnak tartja a család jövője szempontjából a kisgyermekeket gondozó intézmények meglétét. Ő is külön kiemelte a parkoló építésnek szükségességét, hiszen a szülők legnagyobb többsége autóval bonyolítja a mindennapi életet, a családi utakat.

Mezőfalva két csoportszobás, új bölcsődéjének látványterve

Baracs után Kisapostagon is érdeklődtünk bölcsőde ügyben a polgármestertől.

– Itt nem Top-os segítséggel, hanem önkormányzati saját forrásból van lehetőség építkezni. Jelenleg tervezési szakaszban van a projekt, és hamarosan kiírjuk a kivitelezésre a pályázatot. Júniusban már kézzelfogható eredményekre számíthatunk. A kalkulációink szerint harmincöt-negyven milliós önkormányzati ráfordítással építhetjük meg a kicsik „otthonát”. Egy régi épületet alakítunk át, ahol kétcsoportos minibölcsőde kialakítását terveztük. A projekt egyben munkahelyteremtés is, hiszen két-három személynek nyújt álláslehetőséget. A megvalósulás után az óvoda épületében lévő intézményünket költöztetjük át. Bízunk benne, hogy a szeptemberi tanévkezdésre már az új helyszínen indulhat be a gondozás – kaptuk a legfrissebb információkat Nagy Attilától, Kisapostag polgármesterétől.

Baracson parkolót is építenek a bölcsődéhez

A fenti példákban jól látható, mennyire fontos a települések lakosságmegtartó törekvéseiben a megfelelő számú és típusú gyermekintézmények megléte. Az állami források mellett saját költségvetési erőket is mozgósítanak a községek. Ezek a projektek, fejlesztések mind hozzájárulnak a magyar falvak komfortos, modern, emberbarát környezetének kialakításához. Nem utolsósorban pedig a jövő generációjának felneveléséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában