Jótékonysági akciók sora segítheti a gyógyulását

2019.10.31. 07:00

Levente lépteiért adakozik az ország

Zente nyomán egész Magyarország ismerhette meg a ritka genetikai betegséget, a gerinc eredetű izomsorvadást. Példátlan összefogásnak köszönhetően ő már megkaphatta a 700 milliós gyógyszert. Most Levin a világ szeme.

Tóth Alexandra

Budapest, Pécs, Szekszárd, Székesfehérvár, Dunaújváros, Pusztazámoly, Bátorterenye... ismert és kevésbé ismert települések, ahol összefog a lakosság és valamilyen módon jótékonysági akciót szervez az enyingi Hosszú Levente gyógykezelésének finanszírozására. A sor a fenti héttel korántsem teljes, az ország számos pontján gondolnak Levire.

Dunaújvárosban a múlt héten vasárnap volt az első sütinap Kálmán-Molnár Renáta és Vass Krisztina kezdeményezése nyomán. A vásárban minden megvásárolt házi készítésű sütemény ára Levié lett, az esemény sikerén felbuzdulva pedig folytatódik a gyűjtés: a hölgyek november 2-án, szombaton a dunaújvárosi piactéren az önkéntesek által készített és felajánlott palacsintákat árulják majd a jó ügy érdekében.

A kis Levente az édesanyja karjaiban – bízunk benne, hogy összegyűlik a génterápiához szükséges összeg
Fotó: FEOL/SZNJ

A sütis módszer sokak fantáziáját megmozgatta, országszerte voltak és lesznek ilyen vásárok, a múlt héten pedig Dunaföldvár remekelt a finomságokkal. Az ottaniak 385 ezer forintot desszerteztek össze Leventének. A másik nagyon népszerű kezdeményezés a „hívd meg Levit egy kávéra”-program, amelyhez több száz vendéglátóhely csatlakozott már, a többi között a dunaföldvári Hoffmann kávéház is. Ez esetben egy kávé árával, azaz 290 forinttal támogatjuk a kisfiút.

A sport is lehet a segítség egyik opciója. A példának okáért jótékonysági futások és zumba mellett az adonyi labdarúgó-egyesület is hozzárakja a magáét. November 3-án, az Adony-Aba Sárvíz megye II. osztályú meccsének jegybevételét utalják át Levi számlájára.

A kutyás gazdik akár kedvencük csinosítgatásával is hozzájárulhatnak Levente gyógyulásához. Országosan mintegy negyven kutyakozmetika vállalta, hogy egyik októberi hétvégéjének teljes napi bevételét egy SMA-betegnek szentelik (többségük Levit választotta.) A dunaújvárosi Szőrfodrász Kutyakozmetikában a múlt szombaton 130 ezer forintnyi adományt nyírtak, fürdettek, trimmeltek össze. Úgy tűnik, a gyűjtéseknek még koránt sincs vége, cikkük írásakor 405 691 383 forint, 61 958 euro és 11 816 font volt a jótékonyságból befolyt összeg. Még van egy kis időnk.

Az egyik legdrágább betegség

Az SMA egy ritka genetikai betegség, amely befolyásolja az izmok mozgatását irányító idegeket. Levit az SMA 2. típusával diagnosztizálták, gyógyulásához egy nagyon drága, 700 millió forintos gyógyszerre van szükség. A Zolgensma névre hallgató gyógyszert még az USA-ban is csak a közelmúltban engedélyezték, felhasználása szigorú feltételekhez kötött. A szabályok szerint csak gyermek és kizárólag kétéves kor előtt kaphatja meg. Maga a génterápia egy óra alatt csepeg le az infúzióban, ugyanakkor akár 90 százalékos javulást is hozhat a beteg állapotában. Aki segíteni szeretne, az egyebek között az Összefogás Levente Lépteiért Alapítvány

alábbi számlaszámára történő utalással teheti azt meg.

10402221-50526856-49831002.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában