Altomüster és Nagyvenyim

2019.08.08. 11:30

Népek közötti megértés volt a cél, őszinte barátság lett belőle

Az együttműködés, amely 1994. június 4-én elkezdődött a bajor Altomünster és a magyar Nagyvenyim között a partnerkapcsolati megállapodás kétoldalú aláírásával, történelmi távlatokat nyitott meg mindkét közösség minden polgára számára.

Körmendi Erzsébet

hp photosmart 720

Az Altomünsterrel kötött barátság fennállásának 25. évfordulóját is ünnepelte Nagyvenyim az idei falunapján.

– A rendszerváltást követő első önkormányzati választásokon mandátumot szerzett képviselő-testület célul tűzte ki külföldi kapcsolatok kiépítését, s a testület egyik tagja, a szőlőhegyi Szabó István Altomünsterben élő erdélyi-szász rokonai, a nagyvenyi­mi általános iskola volt igazgatójának fia, Bognár László és felejthetetlen emlékű felesége, Hilda aktív előkészítő munkája révén már 1992 őszén elkezdődtek a partnerkapcsolatot előkészítő tárgyalások, amelyek mintegy másfél évig tartottak, s a bajor településen működő egyesületek, civil szervezetek hathatós támogatásával 1994. június 4-én került aláírásra Nagyvenyimen a partnerkapcsolati okmány – emlékezik vissza a kezdetekre dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, aki 34 éve nagyvenyimi polgár, és külkapcsolati bizottsági elnökként, alpolgármesterként egyaránt sokat tett azért, hogy elmélyüljön, családok közötti barátságban teljesedjen ki a települések közötti kapcsolat.

 

Más világ volt az akkor még... A vasfüggöny lebontása utáni konszolidáció követelményeit megfogalmazva rögzítette az akkori polgármesterek: Konrád Wágner és Rauf Pál által aláírt megállapodás: „a felek törekszenek hozzájárulni a béke megszilárdításához Európában, a népek megértéséhez Magyarország és Németország között, elmélyítve a jószomszédi barátságot.”

Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere azt mondta a jubileum alkalmából: – A barátságban eltelt negyed századot tekintve elmondható, maradandó és mértékadó fundamentumot teremtettek. Olyan mély gyökeret eresztett ez a barátság, hogy számunkra a megőrzés és a továbbvitel maradt feladatul. Köszönet Kegyes Lászlóné külkapcsolati tanácsnoknak, aki ugyanolyan hévvel és szeretettel dolgozik a partnerkapcsolat érdekében most is, ahogyan az elődök tették évtizedeken át. Köszönet Szabóné Lőrincz Ilonának, aki polgármesterként ápolta tovább a kapcsolatot.

Rauf Pál nyugállományú polgármester elmondta, hálás, amiért huszonöt évvel ezelőtt ő lehetett, aki Nagyvenyim részéről aláírhatta a partneri okmányt. Hozzátéve: Nagyvenyimen kívül más, svájci és holland várományosok is voltak 1992-ben, akik Altomünsterrel szerettek volna kapcsolatot létesíteni. Ám mégis a magyarokat választották.

Nagyon egyszerű a válasz ennek miértjére – mondta Konrád Wágner, aki Rauf Pál társaként Altomünster polgármestereként szentesítette az okmányt annak idején.

– A fal ledöntése után kíváncsiak voltak a keleti országokra, szerettünk volna részesei lenne annak a folyamatnak, ahogyan például a magyarok ismerkednek a nyugati élettel, kultúrával. Nem bántuk meg, hiszen igaz barátokra leltünk a nagyvenyimiekben, pozitív érzéseket és gondolatokat viszünk haza innen minden alkalommal, így most is.

A két polgármester, Anton Kerle és Vargáné Kaiser Katalin leplezte le a jubileumi emléktáblát a nagyvenyimi Bajorfánál

Altomünster polgármestere, Anton Kerle a következőket tette hozzá:

– A népek közötti megértés volt a cél, erre adott megbízást a partneri okmány 25 éve. Ám ennél több valósult meg, hiszen magyarok és bajorok, családok, fiatalok, települési vezetők közötti őszinte és mély barátság szövődött, amely nagy kincs. Be kell vonni a fiatalokat még inkább ebbe az együttműködésbe, hogy érezzék az ízét és továbbvigyék. Öt éve, amikor engem megválasztottak és megörököltem ezt a partnerkapcsolatot, csak rámondtam, viszem tovább, persze. De azóta teljesen megváltoztak az érzéseim, engem is magával ragadott ez a kapcsolat, megértettem, mit jelent népek közötti megértés. Köszönöm, hogy részese lehetek ennek a kapcsolatnak.

A barátságot Nagyvenyim központjában szimbolizáló Bajorfán fogott az idő, elkorhadt az évtizedek alatt, újra cserélték két éve. A partnerséget viszont elmélyítették a közös emlékek. Az általános iskolák közötti évenkénti csere révén a gyermekek egymás kultúrájával, nevezetességeivel ismerkedtek meg, s közös kirándulásokon vettek részt a csodálatos bajor kastélyokat, a müncheni nevezetességeket éppúgy megismerve, mint Budapest, a Balaton, Eger látnivalóit megtekintve. A magyar kultúrát művészeti kiállításokon mutatták be az altomünsteri múzeumban. Minden évben delegáció utazott a városi fesztiválra (Marktfest) a történelmi városnapokra (Historische Markttage), ahol fellépett a Nagyvenyimi Tánccsoport, magyar ételeket és italokat kínáltak és népművészeti termékeket sorakoztattak fel.

Egészségünkre! A Marktfesten Rauf Pál, Konrád Wagner, Takács Bálint, dr. Galambos Dénes és Wolfgang Grimm Fotók: archív

Dr. Galambos Dénes elmondta a szombati jubileumi rendezvényen:

– A német–magyar barátság megkérdőjelezhetetlen érték minden magyar kormány számára a rendszerváltás óta. Magyarország számára a magyar–német kapcsolatok fontosak külpolitikai és gazdasági szempontból egyaránt. A német–magyar kapcsolatok távlatosságának és erejének bizonyítéka a BMW német autógyár debreceni beruházása. Bajorország számára Magyarország a 10. legfontosabb kereskedelmi partnere. Nemcsak a gazdasági területen kiváló az együttműködés, hanem a társadalmi, kulturális, illetve történelmi szálak is ezerszeresen összekötnek bennünket.

Nagyvenyim és Altomünster kapcsolatában nagy siker volt Trischler Ferenc szobrászművész kiállítása, a 2006. évben Altomünsterben megrendezett Bartók Béla zeneszerzőt bemutató kiállításunk, a kapcsolódó Magyar Gasztronómiai Hét magyar nótával és zenével, a női kar fellépései, ugyanúgy a hagyományos nagyvenyimi falunapon az altomünsteri fúvósok évenkénti műsora is, s örömmel vettünk részt 2013. évben a sportkapcsolatok keretében Altomünsterben a futballcsapat jubileumi tornáján. Minden évben az altomünsteriek Mikulása a nagyvenyimi óvodában tett látogatásával szerzett felejthetetlen élményeket a gyermekeknek, amíg a Christkindl­markton mi kedveskedünk ajándékkal az altomünsteri óvodásoknak.

A tízéves évfordulóra az altomünsteriek biciklivel érkeztek, őket köszöntötték. Jobb oldalról az erdélyi barátok képviseletében Fekete P. P. János, mellette Rauf Pál nagyvenyimi, Konrad Wagner altomünsteri polgármester és Wolfgang Grimm, a partnerkapcsolati bizottság vezetője

– A 25. éves jubileum alkalmából is szeretnénk megköszönni a két, immáron nyugállományú polgármester munkáját, továbbá kollégám és barátom Wolfgang Grimm partnerkapcsolati bizottságvezető, Astrid Kü­hne, Franz Göttler, Inge Grosshauser, Békési Éva/Éva Schury, Dobos Klára és Rozbora Piroska segítségét, valamennyi altomünsteri és nagyvenyimi barátunk és családjaik aktív közreműködését. Köszönöm az alapító atyáknak, Wolf­gang Grimm, prof. dr. Wilhelm Liebhart, Peter Schultes, Sigfried Bradl, Wolfgang Graf, Xaver Buxeder, Szabó István, Tamás Béla, továbbá a partnerkapcsolati munkacsoport munkájában vezető társamként elévülhetetlen érdemeket szerzett Takács Bálintnak és családjaiknak a munkáját – tette hozzá Galambos Dénes, aki azzal zárta jubileumi gondolatait:

– A barátság nagy érték. Bízom benne, hogy a két település partnersége az eddig elért eredményeket megőrizve, a nemzeti sajátosságokat és identitást figyelembe véve új területekkel, új együttműködési lehetőségekkel bővül majd tovább a jövő évtizedekben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában