törpeharcsa gyérítés

2019.05.08. 09:00

Kétszáz kiló törpeharcsával kevesebb maradt

Mintegy száz varsát helyeztek el a szabadstrand vagy horgásznyelven szólva: az Északi-öböl vizében a múlt héten a szakemberek, hogy kellően meggyérítsék a törpeharcsákat a vízben.

Pekarek János

A törpeharcsa (Ameiurus nebulosus) a sugarasúszójú halak osztályába tartozik, Észak-Amerikában őshonos faj, Magyarországra 1904-ben került Franciaországból és Németországból. Helyi változata az Ictalurus nebulosuspannonicus nevet kapta a tudósoktól, a horgászok sok helyi néven emlegetik, a törpe zabagéptől a törpincsig.

Mint ebből is látható: horgászember nemigen kedveli a törpeharcsát. Nemcsak azért, mert nem őshonos, hanem azért, mert túlszaporodva az őshonos halak ikráit és ivadékait is eredményesen pusztítja.

A halőr és a halász egy varsával az Északi-öbölben
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Éppen ezért a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület, a helyi horgászvizek kezelője már tavaly is ingyenes törpeharcsafogó-versenyt rendezett a szabadstrand vizénél, hogy ritkítsák az állományt.

Ez azonban nem bizonyult elegendőnek, ezért egy halász vállalkozóval szerződtek, hogy segítsen az ügyben.

Így került ki a vízbe a száz varsa, amelyeket tegnap délelőtt szedett fel Kovács István halász és Szlivon Zoltán halőr.

Egy láda törpeharcsa

Az első varsákban nem sok törpeharcsa akadt, de aztán egyre jobban megrakott varsák kerültek a felszínre. Végül mintegy kétszáz kiló, többnyire hüvelykujjnyi törpeharcsa került a ládákba: tehát egyáltalán nem volt túlzott az aggodalom a túlszaporodástól. Az ősszel megismétlik a törpeharcsa-halászatot, mondta lapunknak Somfai Rezső, a horgászegyesület elnöke. A zsákmány a vadászegyesülethez kerül, vadetetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában