színes programokkal

2019.05.04. 08:00

Európa-nap van ma Pusztaszabolcson

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat május 1. és május 18. között az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat. Pusztaszabolcson május 4-én 10.00-tól a Sportpályán várják az érdeklődőket

duol.hu

Fotó: pixabay

Milyen legyen Európa jövője? Hogyan járul hozzá az Európai Unió Magyarország megújulásához? Ezekkel és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik az ország 19 városában, májusban megrendezendő Európa-napi rendezvénysorozat, amelynek témája lesz a május 26-án tartandó európai választás is.

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett a rendezvényeken a Europe Direct irodák munkatársai tájékoztatást adnak az EU-val kapcsolatos más témákban is, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az Unió céljairól.

A programot idén is kvízek, játékok színesítik. Az Európa-totót helyesen kitöltők között egy két személyre szóló nyaralást sorsolunk ki az olaszországi Bariban. Az út során a nyertesek meglátogathatják az idei év európai kulturális fővárosát, az olaszországi Materát. Az utazás időtartama: 4 nap, 3 éjszaka.

Az Európa-napi rendezvények helyszínei és időpontjai:

  • május 1., szerda – Békéscsaba (Széchenyi liget), Debrecen (Nagyerdő), Pécs (Balokány Liget), Tatabánya (Csónakázó-tó), Zalaegerszeg (Zala Plaza parkolója)
  • május 4., szombat – Pusztaszabolcs (Sportpálya), Somoskő (Várdomb), Szekszárd (Béla tér)
  • május 7., kedd – Győr (volt Megyeháza előtti tér), Kaposvár (Európa Park)
  • május 9., csütörtök – Eger (Dobó tér), Nyíregyháza (Szabadság tér)
  • május 10., péntek – Kecskemét (Piaristák tere), Szeged (Szent-Györgyi Albert Agóra), Szombathely (Fő tér)
  • május 11., szombat – Miskolc (Városház tér), Szolnok (Kossuth tér)
  • május 12., vasárnap – Budapest (Szabadság tér). (Innen indul a Magyarország 15 éves EU-tagságát ünneplő, 15 év – 15 km elnevezésű futóverseny is. Bővebb információ: bbu.hu/eu15)
  • Május 18., szombat – Veszprém (Veszprém Aréna)
  • Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU tagállamaiban Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

     

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában