értékmentés

2019.03.11. 14:00

Alkalmas lesz könyvtárnak, és kiváló rendezvényhelyszín is

A napokban ünnepelte várossá nyilvánításának harmincadik évfordulóját Dunaföldvár. A város három évtizedének eseménytörténetét bemutató Szabadnak született című kötet szerzői a könyvbemutatón kiemelték, hogy újra-várossá válásról van szó...

L. Mészáros Irma

Hiszen Dunaföldvár 1703-ban kapott először mezővárosi rangot. Aztán jöttek-mentek hatalmak, rendeletek, változtak a közigazgatási címek. Dunaföldvár község, majd nagyközség lett, de közben sok minden városias maradt. S jó néhány szép épület azóta is őrzi annak a nyomát, hogy a mostani földváriak elődei igényesen gondolkodó, hosszú távra tervező, városi lokálpatrióták voltak. A mai városvezetők is igyekeznek megőrizni az értékeket. Az itt megforduló idegen patinás épületeket lát a városközpontban. Az egyik közülük most megújul.

Az utóbbi pár évben „Eladó!” tábla éktelenkedett magasan fenn Dunaföldvár egyik szép, régi épületén. A helyiek aggódtak: csak nem adják el? Nehogy lebontsa az új tulajdonos! Aztán pár hónappal ezelőtt munkások jelentek meg, s elkezdődött valami. Az eredményben – remélhetőleg – augusztus végén már mindannyian gyönyörködhetünk.

Ifjabb Viczai János lelkesen kalauzol végig az épületen, amelyben már eddig is sok mindent elvégeztek
Fotó: L. Mészáros Irma

A Rákóczi utca és a Templom utca sarkán lévő, helyi védelem alatt álló, több mint százéves épületről van szó, amelyet a földváriak – korábbi funkciója alapján – kisegítő iskolának neveznek. Az idősebbekben pedig polgári leányiskolai emlékeket idéz. Hogy valójában milyen célra emelték az épületet, azt csak találgatják. Szerencsére az önkormányzat nem adta el, hanem a hasznosításán gondolkodott. Úgy döntöttek, hogy felújítva alkalmas lesz könyvtárnak, valamint kulturális események, kiállítások, irodalmi rendezvények helyszínéül. A Földvár Terv Kft. ügyvezetőjét, ifj. Viczai Jánost bízták meg a hasznosítási koncepció kidolgozásával, majd a tervezéssel. Aztán a testület pályázatot nyújtott be a paksi Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz, s nyert 60 millió forintot. Ezt kiegészítette több mint 78 millióval saját forrásból, s így csaknem 138,5 millió forintból valósul meg az épület teljes felújítása.

A kivitelezési munkákra kiírt közbeszerzési pályázatot is a Földvár Terv Kft. nyerte el. A statikai vizsgálatok, a 3D-s drónfelvételek után elkészült látványtervre rábólintott a testület. A munka télen már javában folyt. A projekt befejezésének határideje: 2019. augusztus 15.

Ifj. Viczai János lelkesen kalauzol végig az épületen. Már sok mindent elvégeztek. Kintről csak az látszott, hogy az udvaron egyre gyarapodott az építési törmelék, hiszen az új funkciónak megfelelő átalakításhoz először bontani kellett. 450 négyzetméter felületen leverték a vakolatot, kivették a vezetékeket, az egész épületet elfűrészelve – polietilén lemez elhelyezésével– elvégezték a vízszigetelést. Az egykori termek belső válaszfalainak bontásakor előbb két, aztán újabb két gyönyörű oszlop került elő. Ezek az öntött acéloszlopok az eredeti épület részei voltak, tartópillérként szolgáltak. Stílusban a 19-20. század fordulójára jellemző eklektika építészeti elemei. Hasonló a pesti Nyugati pályaudvaron látható. Az oszlopok megtalálása utáni tervmódosítással a földszinti, több mint 90 négyzetméteres boltíves helyiségben alakítják ki a könyvtári teret, fönt hasonló méretű kiállítótér, rendezvényterem, valamint az udvar felőli oldalon egy 50-60 négyzetméteres gyermekkönyvtár és foglalkoztató, mosdó, teakonyha lesz. Az akadálymentesítést beépített lépcsőjáróval oldják meg, így kerekesszékkel, babakocsival is fel lehet jutni az emeletre. Padlófűtés és légkondicionáló szolgálja majd a kényelmet. Korcolt lemez kerül a régi tető helyére.

Dr. Süveges Árpádné
Fotó: NZS

A mostani könyvtárépületről majd áttelepítik a napelemeket. A nyílászárók cseréjét és a külső munkákat a jó idő beálltával kezdik. A homlokzat míves párkányai, díszei viszonylag jó állapotban vannak, hiszen a nyolcvanas években Magyari János kőműves mester igényes munkát végzett. Most a régi fotók alapján az eredeti színeket állítják vissza. Ma már jó anyagok állnak rendelkezésre, nem úgy, mint néhány évtizede. A gyártók is segítenek, hogy a megfelelő lélegző anyagot válasszuk ki – mondja a kivitelező. Az építkezésen dolgozó szakemberek közül többen németországi vagy ausztriai műemléki épületeken szerzett szakmai tapasztalattal végzik munkájukat. A város képviselő-testületének a tagjai is az eredeti értékeket megőrző felújítás mellett állnak ki, többen figyelemmel követik a munkákat. Különösen szívén viseli az épület újjászületését dr. Süveges Árpádné alpolgármester asszony.

Az is kiderül a beszélgetés során, hogy ifj. Viczai János számára – aki egyébként a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója – ez nem egyszerűen a munkái egyike. Sokkal több annál. 2011 óta foglalkoztatja ez az épület, s álma volt, hogy egyszer felújítsa. Régi fotókat keresgélt, gyűjtötte az információkat. Hálás a sorsnak és feleségének, hogy most ezt az évet ennek szentelheti. Igazi kihívás is számára belelátni eleink munkájába, akik bizonyára szintén sok pénzt fordítottak erre az épületre, s fontosnak tartották, hogy az akkori kor csúcstechnológiáját használják: míves elemekkel díszes homlokzatot emeltek.

Augusztus végén újra élet költözik az épületbe, amely megújulva méltó lesz a hajdani színvonalhoz, s alkalmas arra, hogy az igényes kultúrát szolgálja.

Miért különösen fontos dr. Süveges Árpádné alpolgármester számára ez a felújítás?

Mert a város egyik legszebb, legértékesebb épülete, mert frekventált helyen van. Évekig eladó volt ugyan, gondolván hátha szállodának valaki megvásárolja, de én személy szerint örülök, hogy nem sikerült, mert az épület adottságaihoz méltó funkciót találtunk neki. Könyvtár lesz, sőt a hétköznapi könyvtári funkción túl kulturális rendezvények remek helyszíne. Igazi ékszerdoboz. Nagy feladat a felújítás során figyelembe venni és megőrizni a százéves épület jegyeit. Amikor a bontás során előkerültek a kecses oszlopok, beleszerelmesedtünk. A belső térnek újabb színfoltja lesz ez. Napi kapcsolatban vagyok a kivitelezővel. Ifj. Viczai János jó ízlésű, jó partner, közösen gondolkodunk. Épp most döntött a testület arról is, hogy – bár több mint másfél millió forinttal magasabb a költsége – fa nyílászárók kerüljenek beépítésre. A képviselő-testületben mindenki fontosnak tartja, hogy szép, igényesen felújított épület álljon újabb évtizedekre, hogy az unokáink is láthassák majd.

Pataki Dezső
Fotó: NZS

Jó kezekben látjuk a kivitelezést

A könyvtárat összevont intézményként működtető Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, Pataki Dezső így vélekedik: – Jó kezekben látjuk a kivitelezést ifj. Viczai Jánosnál. Örülünk az új helyszínnek, bár nehezményeztük, hogy az eredeti terv készítése előtt nem kérdezték meg a használókat. Mi, ahogy a szakértőnek felkért Liebhauser János, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója is javasolta, a nagyobb alapterületű, világosabb felső szintre képzeltük az olvasótermet és a gyermekkönyvtárat, a földszintre a raktárt. A födém teherbíró képessége volt ennek az akadálya. A raktári anyag elhelyezésére a pincét ajánlották, azt ígérve, hogy száraz lesz. A könyvtár működtetése szempontjából nem előnyös, hogy a felnőtt- és a gyermekkönyvtár nem egy szinten van. Sajnos most mindössze két könyvtárosra és egy takarítóra van státuszunk. Egy kulturális közalkalmazott foglalkoztatottsága februárban megszűnt, várjuk a BM határozatát. Nagy szükség lenne még egy szakemberre, hiszen a 8-tól 18 óráig nyitvatartó intézmény ellátását nehéz másként megoldani. A könyvtár berendezését a NKA pályázatán nyert, valamivel több mint 3 millió forintból fogjuk megoldani, polcrendszert helyezünk el. Az irodabútorokra még nincs forrás. Örülünk a remek kiállítótérnek, hiszen a szűkös lehetőségünk dacára a könyvtárosok eddig is rendszeresen tárlatokkal szolgálták a közönséget. Egyetértünk Liebhauser Jánossal: ha elkészül, a megye egyik legszebb könyvtára lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában