komoly téma

2019.02.09. 11:30

Ön hogyan mondaná el, hogy gyermekét nem a gólya hozta?

Nem egyszerű egy cseperedő, kiváltképp egy kamasz gyerek szülőjének lenni. Az alapvetően tomboló hormonok sokszor teszik kezelhetetlenné a tiniket, pedig ebben a korban nem egy, kifejezetten nehéz témát kell elővennünk. Vagy már hamarabb is?

Tóth Alexandra

A legtöbb szülő számára kínos feladatot jelent a szexuális felvilágosítás, egyáltalán az, hogy beszéljenek a témáról. Ma már viszont ezt nem lehet megkerülni, és elég korán kezdeni sem, hiszen amíg 20-30 évvel ezelőtt még a ballagó gimnazisták sem néztek ki többnek tizenkettőnél, ma már más a helyzet. És bizony nem csak testileg érnek hamarabb a mai fiatalok. A szülők sokszor nem látják be, hogy nem azt a világot éljük, ami az ő fiatalságukat jellemezte, és várnak (ha egyáltalán beszélnek róla) a szexualitást tárgyaló beszélgetésekkel.

A gond az, hogy a mai gyerekek már jóval azelőtt találkoznak a témával, hogy életvitelszerűen részesei lennének. A szexualitás begyűrűzött mindennapjainkba, ám ez korántsem az intim együttlétet és a szemérmesen megélt nemiséget hangsúlyozza, hanem a gátlástalan hedonizmust. A probléma, hogy sok gyerek pornófilmekben találkozik először a nemi aktussal, ahol a női–férfi szerepek sokszor nagyon sarkosak, a nők többnyire alárendeltek, a férfiak pedig durvák. Hiányzik az érintés, a becézés, a csók, csupán a puszta közösülés kerül képernyőre, a gyermek pedig ezt gondolja valóságnak.

Meghitt hangulatban oldottabbak a komoly, bizalmas beszélgetések
Fotó: Shutterstock

A szülői példamutatás is kulcsfontosságú lehet. Egy olyan családi környezetben, ahol nem számít tabunak az, hogy apa szereti anyát, azaz nem vonulnak félre zavartan egy-egy simogatás vagy puszi erejéig, és kedvesen beszélnek egymással, ott a gyerek már kezdetektől azt látja, hogy a szerelem, a szexua­litás egy normális, természetes és szép dolog, nem pedig egy szégyellnivaló vagy épp kizsákmányoló magatartás.

Természetesen a családon más szempontból is sok minden múlhat. Akinek van gyermeke, hányszor kérdezte már meg úgy tőle, hogy mi történt vele az iskolában, hogy közben rá sem nézve végezte bokros teendői valamelyikét, majd a „semmi” választ nyugtázva nem is firtatta tovább a témát? Hogy várhatunk el egy egyébként is dacos gyerektől bizalmat, ha a legalapvetőbb dolgot nem adjuk meg a számára: a teljes, mindenre kiterjedő figyelmünket. Egy olyan gyerekkel nem lehet beszélni a szexről, aki nem bízik meg feltétlenül a szüleiben, mert nem fogja elfogadni tőlük a tanácsokat. A bizalom, a tisztelet korai kiépítése, valamint a korai példamutatás tehát a szülő dolga. De hol kerül be a képbe az iskola?

Szerelmes fiatalok – de vajon mikortól kell aggódni értük?
Fotó: Shutterstock

Könnyű azt mondani, hogy úgyis szóba kerül biológia, osztályfőnöki vagy etikaórán a téma, de a legnagyobb probléma sokszor nem az, hogy a gyerekek nem tudják, hogy a gólya hozza-e a gyereket, vagy más módon kerül be anya pocakjába. A védekezésről még mindig nagyon minimális ismeretük van, hiába a sok „banános” kísérlet, és nincsenek tisztában a téma érzelmi jelentőségével sem. A tanárokra bízni mindezt viszont felelőtlenség.

A helytelen internethasználat óriási veszélyforrás

Nincsenek elérhetetlen tartalmak az interneten, másodpercek alatt a legdurvább pornófilmeket nézhetik a kíváncsi fiatalok. Sokszor ugyan rákérdeznek a weboldalak, hogy elmúltunk-e tizennyolc évesek, de azt senki nem ellenőrzi, hogy az „igen” gombra kattintó személy hány éves is valójában. A felnőttfilmek ugyan televízión keresztül is elérhetők egyes csatornákon, az internetes veszély mégis nagyobb. A közösségi olalak felelőtlen használatával pedig tinik százai taszítják magukat kellemetlen helyzetbe azzal, hogy meztelen képeket osztanak meg aktuális szerelmükkel, ne adj isten egy mézes-mázas idegennel, de még csak arra sincs szükség, hogy ők maguk partnerek legyenek ebben. Bárki elér bárkit, és egy kattintással elérhetik a gyerekeket a zaklatók.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője a „biztonságos internet napja” alkalmából 2019. február 7-én Baracson, a Széchenyi Zsigmond Általános és Művészeti Iskolában tartott tájékoztatót a tanulóknak az online biztonsággal kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában