lépést tartani a technológiával

2019.02.28. 11:30

A jövő szakembere fehér köpenyben, laptoppal dolgozik

A Ford karrierprogramban, a Ford szakemberei képzik bemutató órákon, üzem- és szervizlátogatásokon, valamint online elérhető e-Learning programmal a jövő autószerelőit. A program bő egy éve kezdődött, a történtekről Máté Mártont, a Ford Máté alapító tulajdonos ügyvezetőjét kérdeztük.

Balla Tibor

– Azóta már két osztály volt nálunk, odaadtunk nekik egy legkorszerűbb járműmotort, kaptak egy elméleti oktatást, majd ezt a motort szétszedhették. Olyan műszaki megoldással találkozhattak életszerűen, amivel a szervizekben csak évek múlva találkozhattak volna. Sajnos azt tapasztalom, hogy az autószerelő szakma népszerűsége nem ott tart, ahol kellene, ezért nekünk elég sok a teendőnk. Most márciusban lesz a Magyarok a világ járműgyártásában című kiállítás a budapesti vásárközpont területén. Ott lesz egy járműtörténeti műszaki bemutató a legrégebbitől a legkorszerűbbekig. A Dunaferr iskolának felajánlottam a lehetőséget, hogy tíz diákot elviszek erre a kiállításra.

Máté Márton vallja, rendkívül fontos az állandó szakmai továbbképzés
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A technológia rohamtempóban fejlődik. Ezzel hogy lehet lépést tartani?

– A legfontosabb a képzés. Mi nagy energiát fektetünk ebbe, rendszeres szakmai képzéseink vannak, a kollégáink havonta többször járnak továbbképzésekre a márkaközpontokba, de külföldi képzéseken is részt vesznek. Fontos az újdonságokra felhívni a figyelmet és kézközelbe hozni. Pár éve én is vittem elektromos autókat az iskolába. Amikor beültek, új érzést tapasztaltak meg az autózásban, hiszen úgy gyorsul, mint a metró vagy a repülőgép. Ők szakmai szemmel látják, műszakilag mi a kettő közt a különbség.

A tulajdonos-ügyvezető elkötelezett az új technológiák mellett

– Könnyű lesz a szerelőket átképezni?

– Egy folyamat eredménye lesz. Mivel lényeges műszaki különbségek lesznek, ebbe energiát kell fektetni. Ma, ha ránézünk egy autószerelőre, azt látjuk, hogy kertésznadrág, olajos kéz. A jövő szakemberét már fehér köpenyben, laptoppal a hóna alatt kell elképzelni. Részben ez nálunk már ma is így van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában