készüljünk fel

2019.01.13. 20:00

Ne csússz meg! Jótanácsok a téli vezetéshez

Késéssel, de megérkezett a tél Dunaújvárosba is. A gyerekek nyilván örülnek hónak, az autósok azonban kevésbé, pedig odafigyeléssel és felkészüléssel nem okozhat problémát a havazás a közlekedésben sem.

Morva Dávid

Az sofőrök nagyon jól tudják, hogy a téli közlekedés rákfenéje a fagy illetve a havazás, azonban nem törvényszerű, hogy a megváltozott időjárási-és útviszonyok miatt balesetet kell szenvednünk. Ha tudatosan készítjük önmagunkat és autónkat egyaránt, akkor elkerülhető a baj. A gépjármű téliesítése (téligumi, téli ablakmosó, hólánc, stb.) csak az egyik fele a biztonságos közlekedésnek. Ennél sokkal fontosabb önmagunk felkészítése. A helyes vezetői attitűdről az egyik helyi autósiskola vezetőjét, Hambalkó Jánost kérdeztem.

Hambalkó János

Már az induláskor

Hogyan lehet felkészülni a téli útviszonyokra?

- Ami nagyon fontos, hogy mielőtt beszállunk az autóba, már indulás előtt készítsük magunkat tudatosan. A megváltozott útviszonyok miatt érdemes előre megtervezni az útvonalunkat, célszerű kerülni azokat a szakaszokat, amelyek problémát okozhatnak. Ez azonban csak az egyik része a balesetmentes téli vezetésnek. A másik az autó karbantartása. Ezek közül a legfontosabb talán a téli gumi. A nem megfelelő mélységű gumiabronccsal duplájára nőhet a féktáv.

Mit ért ez alatt?

- Azokra a közlekedési viszonyokra vagy útszakaszokra amiket száraz időben, az év egyéb szakaszában gond nélkül teljesítünk – emelkedők, lejtők – ezeket érdemes kerülni. Emellett fontos az idő-tényező is. Ismételten, az az időintervallum, ami száraz, optimális körülmények között elégséges az adott út megtételéhez, nem biztos, sőt szinte kizárt, hogy télen is elég lesz az útvonal megtételéhez. Ezek mind olyan tényezők amelyeket figyelmbe véve elkerülhető a kapkodás, a sietség, amivel csökkenthető a baleseti kockázat.

Az autónkat is fel kell készíteni a téli útviszonyokra. Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Még mindig csupán a tervezésnél járunk.

- Talán ez a felkészülés a legfontosabb része a téli közlekedésnek, hogy átállítsuk magunkat „téli üzemmódba”. Ezt követően amikor télen, hidegen elindítjuk az autót várjunk, ne egyből induljunk utunkra. Egy- másfél percet érdemes a kocsinkban ülni, míg a jármű minden egyes része bemelegszik, ezt követően érdemes ténylegesen útnak indulni.

Lassan járj, tovább élsz

A balesetek többségét a váratlan helyzetek és a kapkodás okozza. Erre télen még nehezebb felkészülni.

- Ez így van. Emiatt is fontos az idő tényező. Ha több időt szánunk arra, hogy eljussunk A-ból, B-be ráérünk például lassabban, körülményesebben bevenni egy kanyart, több időnk marad reagálni egy-egy szituációra, ezzel növelve annak az esélyét, hogy jó döntést hozzunk meg.

Télen megnövekednek a koccanásos balesetek is, hiszen megnövekedik féktáv is. A téli csapadék csökkenti az aszfalt és a gumi közötti surlódást. Emiatt fontos, hogy jól válasszuk meg a féktávot. Ne azon a ponton álljunk meg, ahol optimális körülmények között tennénk, hanem néhány méterrel előtte, így megelőzhetőek a koccanások.

Továbbá fontos a vezetéssegítő rendszerek használata, ha van ilyen a gépjárműben, használjuk bátran. A ködlámpát azonban csak akkor, ha tényleg szükség van rá, ugyanis a forgalom többi résztvevőjének sok kellemetlenséget okozhatunk vele.

Lassan, óvatosan, akkor nem lesz baj. Fotó:Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Vezetéstechnikailag mire kell odafigyelni?

- A lassú, óvatos vezetés mellett három kiemelten fontos szegmense van a téli közlekedésnek. Nem szabad hirtelen gázt adni, fékezni illetve irányt váltani. Ha ebből a hármasból sikerül mindet kivédeni, akkor azzal jelentősen megnöveljük a balesetmentes közlekedés esélyét.

Természetesen a rutin is fontos. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy ha leesik a hó, inkább elteszik az autót és nem vezetnek. Ez helytelen attitűd. Lényeges, hogy az emberek a kevésbé komfortos körülmények között is megtanuljanak vezetni és tudjanak közlekedni. Erre az országban számos gyakorlópálya van, ahol a szélsőséges körülményeket modellezik. Akinek azonban nincs kedve, vagy anyagi forrása ilyen, és ehhez hasonló próbatételekre, keressen egy kevésbé forgalmas útszakaszt itt Dunaújvárosban vagy környékén, és a fentiek figyelmbe vételével üljön a volán mögé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában