médiaprogram

2019.01.26. 11:30

Megválasztottuk városunk legjobb tollú középiskolásait

Lezárult a SÉTA (Sajtó és tanulás) médiaprogram őszi kurzusa, így hagyományosan megválasztottuk azokat a diákokat, akik a legkiemelkedőbb munkát végezték ebben az időszakban.

Tóth Alexandra

A hét SÉTATÉR során számos diák kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa írói vénáját. A témákat olykor önállóan hozták, olykor felkészítő tanáruk javaslatára születtek azok a cikkek, amelyek alapján az aranytollas diákokat és három szintén kimagasló teljesítményt nyújtó társukat díjaztuk.

Egy csapatnyi tehetséges diák és a büszke pedagógusok a SÉTA program oklevélátadásán
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ebben az időszakban a legügyesebbnek Vincze-Hajnal Blanka bizonyult, aki ugyan még csak 9. osztályos a Pannon Oktatási Központban, mégis roppant talpraesett, szilárd elképzelése van a világról és a jövőjéről is. Nemcsak a szavakkal, hanem az ecsettel is jól bánik. A rácalmási Jankovich Miklós Alapfokú Művészeti Iskola tanulója volt, festményeit többször kiállították már. Szívesen lenne grafikus majd felnőttként, mindenképpen valamilyen vizuális műveltségi területen szeretne majd továbbtanulni. Amíg viszont lehetősége van, ír és tanára, Dukai László támogatását élvezheti.

A többi SÉTÁS is legalább olyan határozott, mint Blanka. Ráduly Cintia a Lorántffy diákja fodrász szeretne lenni, és már most folyamatosan képzi magát, tájékozódik az aktuális trendekről. Tanárnője, Ábrahámné Libor Éva szerint nagyon aktív az órákon is, kifejezetten kreatív szövegelemzésben és ­SÉTÁS cikktémáinak megválasztásában is. Ugyanez elmondható a hildes Bota Emíliáról is, akit az iskolán belül Pintérné Szatmári Angéla mentorál. Emília számára kedves hobbi, kikapcsolódás és kihívás is a cikkírás, és mivel ifjú kora ellenére már most felnőtt női labdarúgócsapatban játszik, egyértelműen sportról szeret a legjobban írni. Bár a foci a szíve csücske, bármilyen sportról szívesen ír. Munkavédelmi ellenőr szeretne lenni, mert hivatásával szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy valamennyi dolgozó biztonságos körülmények között végezhesse munkáját.

Diákjaink nem csak az újságba írnak, Plósz Gergely Bálint, a Rudas tanulója saját könyvein dolgozik. Egy kötetet már meg is jelentetett a Novum kiadó. A könyv címe: Egy hallo­weeni történet – Egy tizenhat éves fiú laikus gondolatai.

Gergő cikkei azonban korántsem borús hangulatúak, kifejezetten ügyesen ír, és ha a helyzet megkívánja, nagyon gyorsan is. Tanárnője, Nagyné Fauszt Csilla azt mesélte, hogy volt olyan cikke is Gergőnek, amit egy húszperces szünetben írt meg, ráadásul jól.

A SÉTA nagyon jó ujjgyakorlat a fiatalok számára. Ahogy a pedagógusok mesélik, érezhető a diákok cikkein, hogy a programok előrehaladtával egyre jobbak, stílusuk kiforrottabb, ők maguk pedig sokkal kevesebb hibával dolgoznak, mint eleinte. És ami talán a legfontosabb: szeretik csinálni. Mi pedig szeretjük olvasni, hogy milyen gondolatok fordulnak meg a lázas ifjúság fejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában