figyelem

2018.12.29. 10:00

Ittas járművezetés: Ön dönt, iszik vagy vezet!

Mindannyian ismerjük a figyelemfelhívó plakát szövegét, „Ön dönt: iszik vagy vezet”, amelynek lényege, hogy a közlekedésben zéró tolerancia van, tehát aki alkoholt fogyasztott, nem vezethet autót.

Dr. Unger Zsolt

Forrás: police.hu

Mégis előfordul, hogy sokan gondatlanságból, vagy akár egy nem várt élethelyzet miatt az autóvezetést választják úgy, hogy előtte alkoholt fogyasztottak.

A jogszabályi fogalom szerint akinek a szervezetében „szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van”, és gépi meghajtású járművet vezet közúton, ittas vezetőnek minősül. Vezetésnek kell tekintetni a jármű elindítását, mozgásba hozatalát és bármilyen távolságon való irányítását, vagyis nincs jelentősége annak, hogy hosszabb vagy rövidebb távolság megtétele volt az elkövető szándéka vagy célja.

Az ittas járművezetés csak szándékosan követhető el, ez azt jelenti, hogy az elkövetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy alkoholt fogyasztott.

Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, ami azt jelenti, hogy elvileg bármekkora mértékű alkoholfogyasztás esetén büntetendő a járművezetés. Természetesen nem mindegy azonban, hogy mennyit iszunk, hiszen az elfogyasztott alkohol mennyisége határozza meg, hogy szabálysértésről vagy bűncselekményről beszélhetünk.

Ha a szervezetben található véralkoholszint nem haladja meg a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor a cselekmény szabálysértés, az ezen értékek feletti alkoholszintnél pedig bűncselekményről van szó. A légalkohol-koncentrációt szondával a véralkohol-koncentrációt pedig vérvétellel vett minta alapján mérik.

Ha az ittasság mértéke nagyobb, természetesen a büntetés is szigorúbb, ugyanis csekély mértékű alkoholfogyasztás esetén pénzbírsággal megússzuk, ha kicsit többet ittunk a kelleténél, akkor már büntetőügybe is keveredhetünk, ami a pénzbírság mellett a jogosítvány elvételével is jár.

Ha már fennáll a súlyos alkoholfogyasztás, nem mindegy, hogy a bűncselekmény ténylegesen befejezett, vagy annak csak a kísérlete valósul meg, a bűncselekmény a jármű mozgásba hozatalával válik befejezetté.

Büntetések: pénzbírság, járművezetéstől eltiltás: ittas járművezetés esetén a hatóságok vagy a bíróság általában pénzbírságot és járművezetéstől eltiltást szab ki büntetésként. Fontos tudni, hogy a bűncselekményi határt elérő mértékű ittasság esetén a törvény kötelezővé teszi a bíróságok számára a járművezetéstől eltiltást, amitől csak kivételes méltánylást érdemlő esetekben térhetnek el.

Kötelező utánképzés: akit ittas járművezetés bűncselekményének elkövetése miatt a bíróság teljes körű járművezetéstől eltiltásra ítél, tehát a közúti közlekedéstől tiltja el, annak utánképzésen kell részt vennie, ha az eltiltás 6 hónapnál hosszabb ideig tart. Ilyen esetben fontos tudni, hogy csak akkor mehetünk az okmányirodára a jogosítványunkért az eltiltás lejárta után, ha egyúttal igazoljuk azt is, hogy részt vettünk az utánképzésen.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában