Ökumenikus és polgári megemlékezés

2018.11.02. 07:00

Mindenszentek ünnepén a temető csendjében

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából immár hatodik alkalommal ökumenikus istentiszteletet és polgári megemlékezést rendeztek csütörtökön délután négy órakor a dunaújvárosi temető ravatalozója előtt.

Balla Tibor

Az ünnepséget a rendező és a temetőt üzemeltető Kegyelet Bt. vezetője, Palkovics Katalin nyitotta meg Liszi Claudia Merengő című versével, majd az elmúlás témakörét járta körül. „Bár a halállal történő szembenézésre való képtelenség általános emberi jellemvonásnak tűnik, mégis látjuk, hogy különböző kultúrákban egészen eltérő módon viszonyulnak a halálhoz. Más a halál egy ázsiai számára, és más mondjuk egy európainak. A halál megtapasztalása persze egy hívő keresztény számára sem mentes a gyásztól, de a szembenézés fokozatai eltérőek lehetnek. A legszebb, keresztény hívő által megfogalmazott mondatot Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát vetette paírra: Nem magunkat kell gyászolnunk, hanem őt kell megköszönnünk a Teremtőnek.” Majd a Móricz Zsigmond Általános Iskola fiúkara énekelt megindítóan.

Szeleczky Csaba római katolikus káplán, helyettes plébános megáldotta szenteltvízzel a sírhelyeket Fotók: Hankusz Kálmán

Jelen volt és felszólalt a négy helyi, keresztény/keresztyén történelmi egyház képviselője: Selmeczi Géza evangélikus lelkész, Böttger Antal református lelkész, Szeleczky Csaba római katolikus káplán, helyettes plébános és Kovács István görögkatolikus parókus. Selmeczi Géza János evangéliuma 10. fejezetéből idézett. Arról beszélt, hogy nem kerülhetjük el a halált sem, a halál az élet része, nem a vége, ami nélkül egyikünk sem juthat tovább. Böttger Antal Pál apostolnak az Efezusiaknak írt leveléből idézett.

A megemlékezést Palkovics Katalin nyitotta meg beszédével

Reménnyel, vigasztaltsággal állhatunk meg szeretteink sírjánál, emlékezhetünk róluk az esztendő bármely napján – mondta. Szeleczky Csaba Szent János könyvéből citálta az evangéliumot, s megáldotta a sírhelyeket szenteltvízzel. A halált az ember fel kell tudja dolgozni, tudjon belőle erőt meríteni, hogy ezáltal más embereken segítsen – fogalmazott. Kovács István Szent János apostolt idézte, és a szeretetről beszélt, amiért egész életünkben küzdünk. Nem az a lényeg, hogy minket kell szeressenek, hanem hogy mi szerethessünk. Hat kispapot is hozott magával emlékező énekekre.

 

A rítus végén a jelenlévők egy-egy mécsest helyeztek el a felrajzolt szimbolikus léleklángra.

Mindenszentek napja

A mindenszentek vagy midenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. Ekkléziológiailag a megdicsőült Egyház (latinul ecclesia triumphans) ünnepe. A még élők a küzdő egyházat, a már meghalt és tisztítótűzben bűnhődők a szenvedő egyházat, az üdvözültek pedig a diadalmas egyházat képviselik. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában