Hodosi Judit, a Dunaújvárosi Borbarát Klub háziasszonya

2018.11.25. 15:30

Jó a hírük, a borászok szívesen jönnek hozzájuk

2001-tői működik a Corner Kávéházban a Dunaújvárosi Borbarát Klub. Ősszel már a tizennyolcadik szezonját kezdte meg a szokásos nyári szünet után.

Agárdy Csaba

Az utóbbi időben a klub háziasszonya Hodosi Judit, vele beszélgettünk. – 2003-ban kerültem a Cornerba, öt év múlva bekapcsolódtam a borklub munkájába, majd tavalytól szervezem a borkóstolókat – kezdte.

– Ennyi idő alatt látott egyet s mást. Hogyan alakult a borklub tagsága a csaknem két évtized alatt? Mit tapasztalt, mekkora a fluktuáció?

– Az alapító tagok közül már kevesen vesznek részt a borkóstolókon, sajnos időközben közülük többen meg is haltak. Vannak, akik kilépnek, de mindig jönnek új tagok. Ami mindenképpen érdekes, hogy eleinte a hölgyek távol maradtak a klub eseményeitől, néha egy-egy tag elhozta a feleségét és ennyi. Az utóbbi két-három évben azonban egyre több a női tag.

Hodosi Judit tíz évvel ezelőtt kapcsolódott be a borklub munkájába Fotó: Zsedrovits Enikő

– Egy-egy borkóstolón hányan jelennek meg?

– Harmincan mindig vagyunk egy eseményen. Annak ellenére, hogy nem hirdetünk, sokan jönnek el bejelentkezés alapján valamelyik borász előadását meghallgatni. De vannak olyanok is, akik régóta járnak a klubba, és szeretnének tagok lenni.

– Hogyan és mi alapján döntenek arról, hogy melyik borászt hívják meg az összejöveteleikre?

– Arra különösen ügyelünk, hogy három éven belül ugyanazt a szakembert ne hívjuk meg még egyszer. Ajánlásokat kapunk, valamint a tagoknak is vannak javaslataik erre vonatkozóan. De sokat segít nekünk az országosan működő Bortársaság is, amely rengeteg magyar és külföldi borászattal van kapcsolatban. Eleinte csak beszállítói voltak az üzletünknek, később ez az együttműködés is hozzájárult ahhoz, hogy jó kapcsolat alakult ki velük. Szerencsére remek híre van a klubunknak, minden borász el szokta mondani, hogy szívesen jön hozzánk, mert érdeklődő, szakértő a tagság.

– Ebben a szezonban mire számíthatunk, mik a terveik?

– Nyitottak vagyunk mindenre, vannak elképzeléseink, de erről most még nem szeretnék beszélni, mert bármikor, bármi megtörténhet.

Decemberben van a batyus buli

A borklub az első években a leghíresebb borászokat hívta meg, például Bock, Gere, Dúzsi. Utána jött egy időszak, amikor a határon túli magyar szakemberek voltak a vendégek, Erdélyből, Újvidékről, Burgenlandból. Egy időben a kevésbé ismert, kis hazai pincészetek mutatkozhattak be Dunaújvárosban. És még egy érdekesség, decemberben van a batyus buli. Ekkor mindenki hozhatja a saját borát, pálinkáját, amit bemutathat, és az ételek is hazaiak. Ekkor választja meg a tagság az év borászát azok közül, akik abban az esztendőben borkóstolót tartottak a klubban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában